Az EU szigorítja az orosz és belorusz kutyák, macskák behozatali szabályait

Az Európai Unió új intézkedéseket vezet be az Oroszországból és Beloruszból származó kutyák, macskák és görények behozatalára vonatkozóan, amelyek 2024. szeptember 16-tól lépnek érvénybe.

Az új szabályozás értelmében kötelező lesz a veszettség elleni antitesteket kiszűrő vizsgálat elvégzése, ha valaki Oroszországból vagy Beloruszból szeretne kutyát, macskát vagy görényt behozni az unió területére. Alicia Zarankovics, a litván határellenőrzési főosztály állami főállatorvosa szerint a vizsgálatot minimum három hónappal az állatorvosi bizonyítvány kiállítása és az EU-ba való belépés előtt kell elvégezni, ráadásul egy EU-ban akkreditált laboratóriumban. A döntést április 19-én hozták meg, de a korlátozás csak szeptember közepétől lesz hatályos.

A jelenlegi szabályozás szerint az állatoknak rendelkezniük kell mikrochippel, és a veszettség elleni oltás már eddig is kötelező volt.

Az EU a szigorításokat azzal indokolja, hogy Oroszországban és Beloruszban kedvezőtlen a járványügyi helyzet, hiszen rendszeresen mutatnak ki veszettséget macskáknál és kutyáknál. Az unió szerint a veszettség elleni vakcinázást e két országban nem megfelelően végzik. Emellett az orosz gazdaság teljesítménye a várakozásokat felülmúlva nőtt, ami azt jelzi, hogy az ország gazdasági helyzete stabilizálódik, és ez további kihívásokat jelenthet az EU számára a járványügyi intézkedések betartatása terén.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, ami megegyezett a gazdaságfejlesztési minisztérium által várttal és jócskán felülmúlta a jegybank 4,6 százalékos előrejelzését. Az elemzői várakozásokban némileg kisebb, 5,3 százalékos növekedés szerepelt az idei első negyedévre a tavalyi utolsó negyedévi éves szintű 4,9 százalék után. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt a 2022. évi 1,2 százalékos csökkenést követően. Az orosz jegybank áprilisban az addigi 1-2 százalékról, 2,5-3,5 százalékra módosított a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Az infláció tekintetében áprilisban az éves szintű infláció 7,8 százalékra nőtt a márciusi 7,7 százalékról, a havi szintű növekedés pedig 0,4 százalékról 0,5 százalékra gyorsult. Az élelmiszerek ára havi szinten 0,49 százalékkal, éves szinten 8,33 százalékkal emelkedett a múlt hónapban, a nem élelmiszertermékek 0,41 százalékkal drágultak áprilisban havi és 7 százalékkal éves összevetésben. A szolgáltatások áremelkedése márciussal összevetve 0,62 százalék, tavaly áprilishoz képest 8,12 százalék volt. Az orosz központi bank áprilisban 4,3-4,8 százalékra emelte idei inflációs várakozását az addigi 4-4,5 százalékról. Ezek az adatok azt sugallják, hogy az orosz gazdaság ellenállóbb lehet a nemzetközi szankciókkal szemben, mint korábban várták.