Hivatalos: helikopterbalesetben meghalt az iráni elnök

A lezuhant helikopter, amelyen Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállították, nem hagyott túlélőket.

A nehéz terepviszonyok és rossz időjárási körülmények ellenére megtalálták a lezuhant helikoptert, amelyen Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahian külügyminiszter is utazott. A helyszínen nem találtak túlélőt – írta magyar idő szerint hétfőn hajnalban a CNN az IRINN iráni állami hírügynökség és a félhivatalos Mehr News nyomán. Pir-Hosszein Kolivand, az iráni Vörös Félhold vezetője is megerősítette az IRIB hírügynökségnek, hogy a helyszínen nem találtak élet jelet. Magyar idő szerint reggel fél hétkor hivatalosan is megerősítették, hogy az elnök és utastársai belehaltak a balesetbe.

Az iráni állami hírügynökségek vasárnapi közlése szerint a mentőcsapatokat keresőkutyákkal és drónokkal felszerelve indították a hegyvidéki erdős térségbe. A helikopter magyar idő szerint vasárnap délután zuhant le Irán északnyugati részén, amikor hegyvidéki részen, sűrű ködben repültek. A Reutersnek egy iráni tisztviselő azt mondta, az helikopter, egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű, teljesen szétégett.

A fedélzeten összesen kilenc ember tartózkodott, köztük Kelet-Azerbajdzsán kormányzója, Malek Rahmati tábornok és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője, Mohammad Ali Al-e Hashem ajatollah is. Ebrahim Raiszi és kísérete Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel közösen felavassák az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A baleset a visszaúton történt, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő Iránban. Raiszit a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah pártfogoltjának tekintik, és egyes elemzők szerint a 85 éves vezető halála vagy lemondása esetén Raiszi léphetne a helyére. Raiszi életrajza szerint 1960-ban született, eleinte iszlám klerikálisnak készült, de fiatal korában már aktívan elkezdett politizálni. Az ultrakonzervatív Raiszit 2021 júniusában választották meg elnöknek, korábban az iszlám köztársaság főbírája, azelőtt pedig főügyész volt. Elnöksége alatt a regionális feszültségek nőttek, 2022-ben pedig kormányellenes tüntetéshullámokkal kellett szembenéznie az országnak, miután az erkölcsrendészek agyonverték a huszonkét éves nőt, Mahsa Aminit.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatta Joe Biden elnököt a fejleményekről, míg Ilham Aliyev azeri elnök mély megrendülését fejezte ki és segítséget ajánlott. A katari és a szaúdi külügyminisztériumok is aggodalmukat fejezték ki.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Janez Lenarcic uniós biztos is jókívánságaikat küldték, utóbbi az Európai Bizottság műholdas segítségét is felajánlotta a kereséshez. Azonban a kutatás végül tragikus hírekkel zárult, amikor kiderült, hogy senki sem élte túl a balesetet.

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz. Az iráni állami televízió vasárnap délután arról számolt be, hogy az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre és baleset érte. A helyszínre mentőcsapatokat küldtek, és sokáig nem lehetett tudni, hogy mi történt a politikussal. A helyi média szerint az iráni elnök konvojában három helikopter volt, kettő épségben leszállt, de pont a Raiszit szállító jármű szenvedte a balesetet. Egy nappal korábban Raiszi a szomszédos Azerbajdzsánban járt, hogy Ilham Alijev elnökkel együtt felavasson egy gátat. Hivatalba lépése óta több törvényen szigorított a vallási tanítások szerint, felügyelte a kormányellenes tüntetések véres leverését 2022-ban és '23-ban. Ezárkózott a világhatalmakkal való, iráni atomprogramról szóló tárgyalások folytatásától, de szoros kapcsolatot épített ki Oroszországgal és Kínával is. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik.