Siklósi Gergely és a magyar párbajtőrcsapat aranytusa

A magyar férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely összetételben, aranyérmet nyert a péntek esti versenyen a Grand Palais-ben, legyőzve a japán csapatot aranytussal.

Az 1972-es olimpia óta először nyert aranyérmet a magyar férfi párbajtőrcsapat, amely az elődöntőben a világranglista vezető francia csapatot is legyőzte 45-30-ra. A kapitány, Boczkó Gábor kiemelte, hogy a nézők elcsitítása volt a stratégia része, és a csapat fókuszált maradt a verseny során.

Koch Máté, aki Európa-, világ- és most már olimpiai bajnok is, büszke arra, hogy ezt a címert viselheti, és már a következő olimpián is a cím megvédését tűzte ki célul. Nagy Dávid, aki csak a döntőben állt be, és az egyéni versenyben nem indulhatott, az első asszóját döntetlenre hozta, a másodikat pedig megnyerte, így vezetéssel adta át a pálcát Siklósi Gergelynek.

Siklósi Gergely, aki a döntőben adta be a mindent eldöntő találatot, elmondta, hogy tudta, egy tus dönt majd, és örül, hogy idegei kitartottak a feszült helyzetben. Andrásfi Tibor, aki az egyéni versenyben negyedik lett, most az aranyéremmel mindenért kárpótolva érezte magát.

A csapat hétfőn a Bajnokok Parkjában lesz, és ott szurkolnak majd a magyaroknak. Nagy Dávid párbajtőröző a kerület díszpolgára lesz, ezt Őrsi Gergely, a II. kerületi polgármester jelentette be a Facebookon, egy nappal azután, hogy a 200 méteres hátúszás magyar bajnokának, Kós Hubertnek is felajánlották a címet. Buda büszke az olimpiai bajnokaira, és Nagy 2021 óta a harmadik, aki a kerület olimpiai aranyérmes díszpolgára lesz, Szilágyi Áron és Kós Hubert után.

A párizsi Grand Palais óriási lelátói tele voltak szurkolókkal, akik izgatottan követték a magyar csapat menetelését. Siklósi, Koch és Andrásfi előbb simán átléptek a kazahokon, majd a házigazda franciákat is leiskolázták, egyetlen asszót sem veszítve ellenük. A döntőben a francia közönség a japánokat támogatta, de a magyar csapat folyamatosan növelte az előnyét, amely a hatodik párban már tíz tusosra nőtt.

Koch Máté, aki a csapat szívének és kemencéjének nevezett, a döntő után elmondta, hogy egész nap fókuszált volt, és örül, hogy bizonyítani tudott. Siklósi Gergely pedig arról beszélt, hogy tudta, egy tus lesz a döntő, és erre készült, amikor felállt a pástra. Andrásfi Tibor a győzelem pillanatában fohászkodott az égiekhez, és örült, hogy végül a magyar csapat javára dőlt el a mérkőzés.

A csapat tagjai között Nagy Dávidnak egészen más élményei voltak az olimpiáról, hiszen csak a döntőben lépett pástra, de fontos szerepet játszott a győzelemben. A vívásban a párbajtőr fegyvernem mezőnye a legnépesebb, és a magyar csapat mostanra összeállt, Boczkó Gábor szerint elfogadják egymást, és mindenki becserélhető. Dancsházy-Nagy Tamás, a csapat vezetőedzője szerint nyolc év kemény munkája van a siker mögött.