Krími légicsapás: jelentős veszteségek az orosz légvédelemben

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukrán fegyveres erők sikeres támadást hajtottak végre a Krím-félszigeten, melynek során jelentős orosz légvédelmi eszközöket semmisítettek meg.

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint május 14-én az ukrán fegyveres erők támadást intéztek a Krím-félszigeten található Belbek légibázis ellen. Az akció során egy Sz-400-as üteg radarrendszerrel és rakétaindítókkal együtt, valamint legalább két Mig-31BM elfogóvadász pusztult el.

Ez az incidens nem egyedi eset, hiszen az elmúlt hónapban ez már a negyedik alkalom volt, amikor az ukrán erők sikeresen támadták meg a Krím légvédelmét. A jelentés kiemeli, hogy a támadások gyakorisága és sikeressége arra utal, hogy Oroszország egyre kevésbé képes megfelelően védeni a félsziget légterét, és az ukrán közepes hatótávolságú fegyverek képesek áttörni még a legfejlettebb orosz légvédelmi rendszereket is.

A brit hírszerzés szerint a folyamatos támadások következtében Moszkvának újra kell gondolnia légierőinek elhelyezését a térségben, hogy minimalizálja a további veszteségeket. Emellett szükségessé válhat a front más részeiről légvédelmi rendszerek átcsoportosítása. Az A-50-es légtérellenőrző gépek elvesztése és az állomáshelyek szétszórtsága miatt az orosz pilótáknak hosszabb őrjáratokra kell indulniuk, ami növeli a gépek üzemeltetési költségeit.