Eltűntek a kínaiak, azonnal befagyott a luxuslakáspiac

Hosszú ideje keresi az új tulajdonosát Ausztrália egyik legkülönlegesebb penthouse lakása. A Sydney-i One Barangaroo negyedben található ingatlant 59 millió dollárért kínálják, de a kínai vásárlók eltűnése óta jelentősen nehezebb lett az eladás - közölte a Bloomberg.

Egy 59 millió dolláros penthouse lakást kínálnak eladásra Sydneyben, amely a Crown Resorts Ltd. felhőkarcolójának 81. emeletén helyezkedik el. Az értékesítés azonban hosszú ideje nem sikerül, ami az egész luxuslakáspiacot jellemzi mostanában.

A nehézkes értékesítés részben a kínai vásárlók adta kereslet drasztikus csökkenésének tudható be. A korábban virágzó kínai befektetői piac a kínai elnök szigorításai következtében meredeken zuhanni kezdett. A fent említett luxuslakás árát ráadásul már 10 százalékkal csökkentették is, de egyelőre így sem tudják eladni. Az ingatlan értékesítője emiatt Los Angelesbe utazott és ott próbál potenciális vásárlókat felkutatni.

Los Angelesben azonban más típusú ingatlanügyek is felkeltik az érdeklődést. Marilyn Monroe egykori otthonának jelenlegi tulajdonosai, Brinah Milstein és tévéproducer férje, Roy Bank, pert indítottak a város ellen, hogy lebonthassák az ingatlant, amelyet 8,35 millió dollárért vásároltak meg, és a telket egybenyithassák a sajátjukkal. A városi tanács egy szeptemberi tárgyaláson ideiglenesen leállította a néhai színésznő végső otthonának lerombolását, kulturális műemléknek nyilvánítva azt. A Kulturális Örökségvédelmi Bizottság és a helyi tanács Terv- és Területgazdálkodási Bizottsága zöld utat adott a kezdeményezésnek, de a városi tanács egészének jóváhagyása szükséges, ami június közepéig kell megtörténnie. A tulajdonosok szerint a városvezetés törvénytelen és alkotmányellenes magatartást tanúsított, hogy megmenthesse a házat, amit Monroe 75 ezer dollárért vásárolt meg 1962-ben. A tulajdonosok azt is túlzásnak vélik, ahogy a színésznő és a ház kapcsolatát ábrázolják, hiszen Monroe csak hat hónapig lakott ott alkalmanként, mielőtt tragikusan öngyilkos lett.