Hszi Csin-ping Európában

Marabu Féknyúz szerint Hszi Csin-ping kínai államfő Európában tartózkodik.

Szerda este érkezett meg Budapestre Hszi Csin-ping, és a kínai elnök gépének leszállására időzítve egyórás élő közvetítéssel jelentkezett a KKP propagandaosztálya által irányított angol nyelvű csatorna, a China Global Television Network (CGTN) .

Az élő műsor egyik csúcspontja az MTVA riporterének, Beregi Balázsnak a három és fél perces bejelentkezése volt. Beregi történelmi jelentőségűnek nevezte a látogatást, majd mintha Szijjártó tárcájából rántották volna elő, hosszan sorolta a gazdasági együttműködések eredményét a két ország között .

A műsorfolyam másik ismerős arca Bencsik András volt, aki a pár perces interjúban szintén arról beszélt, hogy Kína fontos gazdasági partnere Magyarországnak, és az ország igyekszik mindenkivel jó gazdasági kapcsolatokat fenntartani. A videóriport a Magyar Demokratát előállító nyomdából is mutatott vágóképeket, és elhangzott, hogy a Demokrata új számában a top sztori természetesen Hszi látogatása, miközben látszott, hogy Szentkirályi Alexandra van amúgy az épp nyomtatott szám címlapján .

A műsorfolyamban volt bejátszás arról is, hogy Budapesten éneklő emberek várták Hszi érkezését, és a műsorban végig jelen volt a feltételezés, hogy ünnepel az ország, mert ide látogat a kínai elnök .

A rendkívül szoros gazdasági kapcsolat visszatérő eleme volt a műsornak, több vendég is hangsúlyozta ezt, pedig mint szerdán részletesen is írtunk róla, gazdasági szempontból Európán belül egyáltalán nem számítanának kirívónak a magyar-kínai kapcsolatok, ha a kormány nem tálalná ezeket ilyen látványosan .

Hszi Csin-ping látogatása alatt, még az ő érkezése előtt, szerdán ülésezett a magyar kormány, és a csütörtöki nap folyamán kormányinfót is tartanak, amelyet élőben követhetnek a hvg.hu-n .

A teljes adást itt lehet visszanézni: (#) .