Minden, amit a proseccóról tudni érdemes

Olaszországban a Veneto régió aperitif-kultúrájának szíve, ahol a prosecco habzóbor a könnyed előételek elengedhetetlen kísérője.

A prosecco előállítása a Martinotti módszerrel történik, mely során a második fermentáció nyomótartályban zajlik, szemben a champagne és a cava palackban végbemenő második erjesztésével. Két olasz borvidék, Veneto és Friuli ad otthont a prosecco előállításának, ahol a borok címkéjén a DOC, azaz a Denominazione di Origine eredetvédelmi szabályozás jele található meg. Az eredetvédelmi rendszer 1963 óta létezik Olaszországban, és két fokozata van: a DOC és a DOCG, melyek minőségi előírások teljesítése után adhatók meg.

A prosecco szőlőjének neve 2009-ig maga is prosecco volt, de a népszerűség növekedésével a venetói termelők nyomására a szőlőfajtát glerának nevezték el, és a prosecco megnevezés egy földrajzilag meghatározott területre korlátozódott.

2023-ban a prosecco láz továbbra is dübörög, 64 vállalat összesen 27,5 millió palackot állított elő, melynek 60%-át külföldre exportálták.

A prosecco ízvilágát a palackozás előtti cukor hozzáadása befolyásolja, amely csökkenti a savasságot és kiemeli a gyümölcsös aromákat. Az ízek cukortartalma literenként a következőképpen alakul:

  • Extra Brut ≤ 6 g/l cukor
  • Brut ≤ 12 g/l cukor
  • Extra Dry 12-17 g/l cukor
  • Száraz 17-32 g/l cukor