Ukrán dróntámadás egy orosz olajfinomító ellen és szerényebb Győzelem napi parádé Moszkvában

Egy ukrán dróntámadás során több tárolótartály megrongálódott, és tűz keletkezett egy oroszországi üzemanyagraktárban a Krasznodari területen – jelentette a Reuters.

Oroszország déli részén, a Krasznodari területen egy üzemanyagraktár célpontjául szolgált egy dróntámadásnak. A támadás következtében kialakult tűz több tárolótartályt is megrongált.

A helyi adminisztráció tájékoztatása szerint összesen hat drónt semmisítettek meg, azonban ezek maradványai a Jurovka falu közelében lévő finomítóra zuhantak. Az esemény során szerencsére nem esett bajban ember.

A krasznodari adminisztráció megerősítette, hogy az incidens során több tároló is megsérült.

Az OSINTtechnical Twitteren közzétett információk szerint az ukrán erők sikeresen találták el a Jurovka melletti, vasút melletti üzemanyagraktárt, melynek következtében a létesítmény lángba borult.

Az utóbbi időben egyre gyakoribbak az energetikai létesítmények elleni dróntámadások Oroszország területén. Ezeket a támadásokat Kijev hajtja végre azzal a céllal, hogy csökkentse Oroszország háborús képességeit, válaszul Moszkva ukrán energetikai infrastruktúrára mért csapásaira.

A Győzelem napi ünnepségek, melyeket május 9-én tartanak Oroszországban és számos posztszovjet országban, idén szokatlan időjárási körülmények között kerültek megrendezésre. Moszkvában a hőmérséklet 0 Celsius fok körül alakult, felhős az idő, és szállingózik a hó. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy az időjárás nem fogja akadályozni a Vörös téri felvonulást, és a katonák számára az időjárás soha nem volt akadály. Az ünnepségek magyar idő szerint 9 órakor kezdődtek, és Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszédet tartott, amelyben kritizálta a Nyugatot, hogy megpróbálja elferdíteni az igazságot a második világháborúról, és szítani a konfliktusokat a világban. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza a globális összecsapást, és felhívta a figyelmet a Nagy Honvédő Háború győzteseinek nemzedékének követésére.

Május 9-én a Szovjetunió náci Németország feletti győzelmét ünneplik, amelyet a második világháborúban arattak. A náci Németország 1945. május 8-án 23:01-kor tette le a fegyvert, amikor Moszkvában már május 9-e volt, ezért a posztszovjet térségben ezen a napon emlékeznek meg a győzelemről. Kivétel Ukrajna, amely 2024-től már május 8-án ünnepli a második világháborús győzelmet.

A moszkvai Győzelem napi parádén idén ismét csak egyetlen harckocsi, egy második világháborús T-34/85-ös vonult fel, de ezen kívül egyetlen egy tank sem szerepelt a menetben. Más páncélozott járművek és haditechnikai eszközök, mint például önjáró tarackok, páncélozott szállító harcjárművek, ballisztikus rakétaindítók és légvédelmi rendszerek viszont szerepeltek az eseményen, bár viszonylag nyomott számban. Az orosz katonai alakulatok személyi állománya több ezer orosz lövész, kadét, tengerész, deszantos, tüzér, különleges műveletis, kiegészítő-személyzeti tag formájában vonult fel. Oroszország hivatalos jelentése szerint 75 technikai eszköz vett részt a parádén, ez volt eddig minden idők egyik legkisebb győzelmi napi parádéja. A technikai eszközök érdemi számban való felvonultatására vélhetően az ukrajnai háború miatt nem került sor.

Putyin elnök a parádén tartott beszédében elismerte, hogy Oroszország nehéz helyzetben van, de biztosította a hallgatóságot arról, hogy az ország ki fog lábalni ebből a helyzetből. Az orosz elnök a nyugati országokat vádolta azzal, hogy globális konfliktust szeretnének kirobbantani, és fenyegetően kijelentette, hogy Oroszország mindent megtesz annak megakadályozására. Putyin beszédében kiemelte, hogy senki sem fenyegetheti meg a világ legnagyobb atomhatalmát, és hogy stratégiai erőik mindig harcra készen állnak.