Hszi Csin-Ping kínai elnök magyarországi látogatása kapcsán élő adás a CGTN-en

A China Global Television Network (CGTN) egyórás élő adással jelentkezett Hszi Csin-Ping kínai elnök magyarországi látogatása alkalmából, amelyben magyar résztvevők is megjelentek. A 444 észrevételei szerint az MTVA riportere, Beregi Balázs is beszámolt a két ország gazdasági együttműködésének jelentőségéről, míg Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a magyar-kínai kapcsolatok fontosságát emelte ki, kiemelve, hogy Kína fontos gazdasági partnere Magyarországnak.

A tudósításban megjegyezték, hogy éneklő emberek fogadták a kínai államfőt Budapesten, jelezve, hogy Magyarország ünnepli a látogatást. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóján tartott ünnepségen a kultúrák közötti harmonikus együttműködés ragyogó példájaként említette a magyar-kínai szövetséget, és Lao-cét idézve a bátor lépések fontosságát hangsúlyozta.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a China Media Group és az MTVA közötti összefogás elősegíti a nemzetek közötti párbeszédet és új kooperációs lehetőségek felkutatását. Együttműködési megállapodást írtak alá, és a magyar közmédia kulturális csatornáján bemutatják a kínai partner által gyártott dokumentumfilmeket.

Hszi Csin-Ping kínai elnök szerda este érkezett meg Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó személyesen fogadta a Liszt Ferenc reptéren. A kínai delegáció a hét végéig tartózkodik Magyarországon, és Hszi Csin-Ping a Magyar Nemzetben megjelent írásában a magyar-kínai barátságot a tokaji borhoz hasonlította: illatos, édes, tartalmas és tartós.