Tompos Kátya kezeléséről és a támogatási lehetőségekről

Tompos Kátya, a Jászai Mari-díjas színésznő és énekesnő, aki egy ritka daganatos betegségben szenved, immunterápiás kezelésben reménykedik, amelynek magas költségei miatt barátai és kollégái összefogtak, hogy támogassák.

A múlt héten vált ismertté, hogy a 41 éves Tompos Kátya már évek óta küzd a betegséggel. Peller Anna, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztálytársa volt, az RTL Házon kívül című műsorában mesélt arról, hogy már az egyetemi felvételin is megcsodálta Kátya tehetségét. Az osztálytársak az évek során is szoros kapcsolatot ápoltak, és egy online csoportban rendszeresen kommunikálnak egymással.

Dolhai Attila, az Operettszínház művésze szerint most van itt az ideje, hogy segítsenek Kátyának, akár adakozással, közös énekléssel vagy szellemi támogatással. Hrutka Róbert zeneszerző, a színésznő egyik közeli barátja elmondta, hogy bár régóta tudott Kátya betegségéről, a probléma súlyosságával csak néhány hónapja szembesült.

Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának igazgatója szerint az immunterápia a jövőben a rákgyógyítás egyik leghatékonyabb módszere lehet. Az eljárás során az immunrendszert arra ösztönzik, hogy felismerje és elpusztítsa a daganatsejteket. Azonban az immunterápia hosszadalmas és költséges, havi több millió forintba kerülhet, így a Nemzeti Egészségbiztosító csak bizonyos esetekben finanszírozza.

Tompos Kátya esetében több tízmillió forintra van szükség a kezelésekhez. Magyarországon nem minden terápia elérhető, de amelyik igen, azt megkapja a színésznő. Az elérhetetlen kezeléseket jelenleg csak önköltségi alapon lehet igénybe venni, egyeseket az Egyesült Államokban, másokat Németországban végeznek.

Hrutka Róbert hozzátette, hogy már két kezelés folyamatban van, amelyek közül az egyiket a színésznő és családja saját erőből kezdte meg, de ez felemésztette a tartalékaikat. A kezelés Németországban zajlik, és a színésznő barátai minden lehetséges módon szeretnének segíteni.

A támogatás érdekében május 25-én a Szegedi Nemzeti Színházban jótékonysági koncertet szerveznek, ahol a színésznő egykori osztálytársai, pályatársai és művész barátai lépnek fel. A koncert teljes bevételét a kezelésekre fordítják, és azok, akik nem tudnak részt venni, a Fábián Juli Emlékalapítvány számlájára is utalhatnak.