Április végére összejött az éves hiány

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2 597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami meghaladja az eredetileg egész évre tervezett 2514,8 milliárdos hiánycélt, közölte a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás központi alrendszere a központi költségvetés 2 590,6 milliárd forintos hiányával, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletével, és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 103,3 milliárd forintos hiányával zárt április végéig. A kormány az év elején felismerte, hogy az idei tervek nem tarthatóak, és az előirányzatot hivatalosan átírva az új cél közel 4000 milliárdos mínusz lett, aminek jelenleg csak a kétharmadánál tartunk az év egyharmada után.

Az áprilisi adatok jobbak a tavaly áprilisinál, így négy hónap után a GDP-arányos egyenleg kedvezőbb, mint a tavalyi volt, bár akkor év végére jelentős hiány keletkezett a költségvetésben. A kormány erősíti a költségvetés stabilitását, és bár az eredeti terv szerint a GDP 2,9 százaléka volt a hiánycél, azóta már úgy kommunikálnak, mintha mindig is 4,5 százalékot ígértek volna, és most ezzel büszkélkednek, hogy az talán tartható lesz, ehhez pedig egyelőre 675 milliárd forintos megszorításra van szükség.

A Pénzügyminisztérium szerint a legnagyobb problémát az államadósság kamatterhei jelentik, amelyek április végéig 1507,8 milliárd forintra rúgtak, ez 632,4 milliárd forinttal, több mint 70 százalékkal több a tavalyi első négy hónapnál. A kamatkiadások növekedése a lakossági kötvények kamatfizetésében bekövetkezett változásokkal magyarázható, mivel a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az év első negyedévére esett, és a tavalyi brutális infláció miatt voltak magasak az inflációkövető állampapírok kamatai.

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki. Nyugellátásokra 2 371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordított az állam. Az adó- és járulékbevételek pedig 9,8 százalékkal magasabban teljesültek a tavalyinál.

Áprilisban 276 milliárd forintos hiány keletkezett az állami költségvetésben, ami kisebb, mint amit 2022 és 2023 áprilisában láthattunk, ám így sem mondható kicsinek. Az április hagyományosan alacsony deficitszámokat szállító hónap, az utóbbi 10 év átlagában 100 milliárd forint körüli hiány volt a jellemző. Az év első négy hónapjában 2598 milliárd forint volt a felgyűlt deficit, ez szinte hajszálra annyi, mint a megelőző két évben. Ez alapján első pillantásra nem látszik a várt javulás a költségvetésben, de két enyhítő körülményt érdemes figyelembe venni: az infláció miatt reálértéken ez kisebb hiányt jelent, ahogy GDP-arányosan is, és a magas kamatszint az év első harmadában jelentős kifizetéseket hozott, hiszen a lakossági állampapírok után sok pénz áramolt ki a költségvetésből.