Nekik huszonöt: folytatódott az Újpest történelmi vesszőfutása a Ferencváros ellen

Az Újpest-tábor bojkottot hirdetett, csapatuk azonban nem tudta szabotálni a Ferencváros bajnoki parádéját. Az NB I-es szezon utolsó mérkőzésén az aranyérmes zöld-fehérek 2–0-ra verték a mindössze 10. helyen záró riválist ezzel új rekordot felállítva a derbik 119 évet felölelő történetében.

A hétvégi Ferencváros–Újpest mérkőzés kapcsán felmerült, hogy a derbi szót használjuk-e, tekintettel a két csapat közötti egyértelmű erőviszonyokra. A szurkolók azonban még mindig nagy érdeklődéssel várják a két együttes egymás elleni mérkőzéseit, ami a sorsolás után az első, amit megnéznek. A Ferencváros az elmúlt évtizedben dominálta a párharcot, de a derbi még mindig kiemelt jelentőséggel bír mindkét oldalon. Az Újpest a 24 meccses ferencvárosi veretlenségi szériát próbálta megtörni, de ezúttal sem sikerült nekik.

Az Újpest szurkolói nem jelentek meg a Groupama Arénában, így a vendégszektorban csak néhány lila-fehér mezes szimpatizáns lézengte. A csapatnak azonban nem volt reális opciója, hogy távol maradjon a mérkőzéstől, így a pályán kellett volna megtörniük a Ferencváros veretlenségi sorozatát. A Ferencváros a 297. – más számítások szerint 295. – derbijükre készült, és a 243. élvonalbeli találkozójukra. Ezzel a győzelemmel a zöld-fehérek a leghosszabb győzelmi szériájukat érték el az Újpest ellen.

Az Újpestnek voltak korábbi sikerei, amelyekre támaszkodhattak, de a mostani helyzetben ezek kevésnek bizonyultak. A két csapat közötti különbség jelentős volt, az első helyezett Ferencváros és a tizedik helyen álló Újpest között. A mérkőzésen a Ferencváros dominált, és a szurkolók különleges bánásmódban részesítették az Újpest játékosait.

A mérkőzés összeállításai a következők voltak:

FERENCVÁROS: Dibusz – Makreckis, Wingo, Botka, Ramírez – Ben Romdhane, Tóth A. (Besic, 82.) Szevikjan (A. Traoré, 77.) – Zachariassen (Abu Fani, 82.), Varga B. (Kodro, 77.), Marquinhos (Lisztes, 62.).
Megbízott vezetőedző: Leandro de Almeida

ÚJPEST: Molnár Zs. – Huszti A. (Kovács D., 81.), A. Keita, Koburi – Pauljevics, Tajti M. (Mucsányi, 89.), Mörschel, Tamás K. – Radosevic, Csoboth K. – Ambrose (Sasere, 67.)
Vezetőedző: Mészöly Géza

Játékvezető: Erdős József

A mérkőzés első helyzetét Varga Barnabás teremtette meg, de Molnár Zsombor védett. A játék kezdetben ritmustalan volt, mindkét csapat zavarban lévőnek tűnt. A Ferencváros mezőnyfölénye fokozódott, de a tempó nem volt magas. A hazai B-közép egy tizenegyest követelt, de helyette Mohamed Ali Ben Romdhane kapott sárga lapot. A Ferencváros több helyzetet is kialakított, de a gólt Marquinhos szerezte meg egy remek tekeréssel a bal felsőbe, ezzel 1–0-ra vezetve a csapatát.

A második félidőben az Újpest próbált nyomást gyakorolni, de a Ferencváros továbbra is dominált. A hazai drukkerek Sztankovics távozását kommentálták egy molinóval. Huszti András hibája után ifj. Lisztes Krisztián értékesített egy büntetőt, ezzel 2–0-ra növelve a Ferencváros előnyét.

A Ferencváros ezzel a győzelemmel történelmet írt, hiszen sorozatban a 25. derbijén maradt veretlen, és a tizenhatodikat nyerte meg, amire a párharcban 119 év alatt még soha nem volt példa. A jövőben vajon a Mol-csoport újpesti színrelépése megváltoztatja-e a helyzetet, azt még nem tudjuk.

A bajnokság végeredménye:

    1. Ferencváros 74 pont – Bajnokok Ligája-selejtező
    1. Paks 58 pont – Európa-liga-selejtező
    1. Puskás Akadémia 55 pont – Konferencia-liga-selejtező
    1. Fehérvár 54 pont – Konferencia-liga-selejtező
    1. Debrecen 48 pont
    1. Kecskemét 45 pont
    1. Diósgyőr 45 pont
    1. MTK 44 pont
    1. Zalaegerszeg 43 pont
    1. Újpest 37 pont
    1. Kisvárda 31 pont – kiesett
    1. Mezőkövesd 21 pont – kiesett