Nyaralópiaci körkép - helyenként olcsóbban vásárolhatunk, mint tavaly

A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már az élénkülés jelei látszanak - áll az ingatlan.com friss elemzésében.

Az elmúlt évekhez képest sokkal nagyobb lett a választék a nyaralók piacán, több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a part menti településeken, ami 8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz, és több mint 40 százalékosat 2022 májusához képest. A Balaton északi partján 18 százalékkal, míg a déli parton 3 százalékkal bővült a kínálat. Az északi parton az átlagos négyzetméterárak 5 százalékkal nőttek, a déli parton viszont 2 százalékkal csökkentek, ami stagnálást jelent. A használt lakóingatlanok négyzetméterára az északi parton elérte az egymilliós átlagot.

A Velencei-tó mellett 9 százalékkal több lakóingatlan került eladósorba, az árak pedig 2 százalékkal emelkedtek tavaly májushoz képest. A Tisza-tó környékén a fejlődés dinamikus, itt 40 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, az átlagos négyzetméterárak pedig 6 százalékkal ugrottak meg. A Tisza-tó melletti nyaralók ára harmadannyi, mint a Balaton környékén.

Somogy megyében, a Balaton déli partján több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra idén május közepén, ami 3 százalékos növekedést jelent. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A használt nyaralók átlagos négyzetméterára 980 ezer forint, ami olcsóbb, mint tavaly. Az ingatlan.com adatai szerint idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint az előző év azonos időszakában.

A Balaton északi partján a kereslet 6 százalékkal erősödött tavalyhoz képest. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 1 millió forintot tett ki, ami 5 százalékos emelkedés. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára az északi parton 1,36 millió forintot ért el, 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A déli parton több településen, mint például Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A Velencei-tó melletti Gárdonyban és Velencén összességében 9 százalékkal nőtt a kínálat. Gárdonyban 4 százalékkal több ingatlant kínálnak eladásra 774 ezer forintos négyzetméteráron, míg Velencén 11 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, az árak pedig 3 százalékkal 843 ezer forintra emelkedtek.

A Tisza-tó melletti nyaralóövezetekben a kínálat 40 százalékkal nőtt, több mint 600 lakóingatlan vár új gazdára, az átlagos négyzetméterárak pedig 6 százalékkal 357 ezer forintra nőttek. Tiszaderzsen és Kiskörén a legolcsóbbak a nyaralók, itt 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók. Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló képviseli a drágább kategóriát 425 ezer és 336-336 ezer forintos összegekkel.