A Cseppkő Gyermekotthon botránya

Két kislányt rendszeresen hazavitt a Cseppkő Gyermekotthonból egy nevelő, aki velük fürdött, aludt és szájon csókolta őket. A férfi ellen nem indult fegyelmi eljárás, és a rendőrség is lezárta a nyomozást, így most bárhol dolgozhat. Az intézmény igazgatóját, Herczeg Krisztiánt később fideszes javaslatra kitüntették.

Legalább egy évig két kislánnyal fürdött és aludt a budapesti Cseppkő Gyermekotthon nevelője. A Népszava által közérdekű adatigénylés útján kitért dokumentumok szerint az otthonban dolgozók tudtak a férfi viselkedéséről, aki a lányokat ölbe vette és szájon csókolta, valamint előfordult, hogy velük fürdött vagy az ágyukban aludt. A jelentés, amely 2011 februárjában készült, azt is feltárta, hogy a nevelő közös megegyezéssel távozott az otthonból, és mivel ellene nem indult fegyelmi eljárás, semmi sem akadályozza meg abban, hogy ismét gyerekek közelében dolgozzon.

A fővárosi vizsgálatot az otthonban történt tragédiák indították el. 2010 novemberében egy hároméves kisfiúra ráborult egy szekrény, és belehalt sérüléseibe, egy 13 éves lány holttestére pedig a Millenáris Parkban bukkantak rá, aki feltehetően túladagolta magát. Ezen események fényében derült ki, hogy az otthon egyik nevelője rendszeresen hazavisz két kislányt az intézményből.

A férfi csoportvezető volt, és a hierarchiában alatta állók nem kérdőjelezték meg a cselekedeteit – mondta Csókay László, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságvédelmi osztályvezetője. A szakértők által készített jelentés szerint az intézmény különböző módon próbálta hátráltatni a vizsgálatot, és egy dolgozó szerint az otthonban „foglalkozás nem történik, csak megőrzés”.

Annak ellenére, hogy az otthonban komoly problémák merültek fel, Herczeg Krisztián igazgatót a fideszes Láng Zsolt felterjesztésére Bárczy István-díjjal tüntették ki. Láng Zsolt Herczeg Krisztiánt azzal a méltatással terjesztette fel, hogy „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját”. Korábban Herczeg Krisztián tüntette ki Lángot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván „bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását”. Herczeg 2021-ben ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg, amit a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatója, a később elítélt Vásárhelyi János is átvehette korábban.

A díjazáskor „az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat.

A 2011-es jelentésben foglaltakat Herczeg Krisztián igazgató nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnak találta. A lapnak most úgy nyilatkozott a jelentésekben feltárt áldatlan állapotokra vonatkozó kérdésre, hogy „kinevezésem után az intézmény teljes működését érintő intézkedési terv született”. Herczeg tagadta, hogy akadályozta volna a vizsgálatot végzők munkáját, minden együttműködést megkaptak tőle és munkatársaitól is. Szerinte a 2010-es tragikus esetekkel kapcsolatban „lezárultak a vizsgálatok”, ezeknek megfelelően „meghozták a szükséges intézkedéseket”. Az otthon jelenlegi működésének és pedagógiai módszereinek bemutatására vonatkozó kérdésre annyit válaszolt: „az intézmény az előírt jogszabályoknak megfelelően működik”. Azonban a Népszava szerint Herczeg nem fogadta el a számos mulasztást és a nevelő visszaéléseit feltáró jelentést, mert azt „túlzottan szubjektívnak” találta, és 2016-ban az ombudsmani vizsgálat során sem volt együttműködő, a gyerekeket „játszóterezni” vitte, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük.

Képünk illusztráció. A fotó a Cseppkő Gyermekotthon színháztermében készült 2014. szeptember 12-én. Az intézmény ötven évvel azelőtt nyitotta meg a kapuit.

Gyermek bajban? Íme a segélyvonalak:

Krízisben, bajban érintett gyermekeknek:

Kék Vonal Lelkisegély-vonala: 116-111, bármely hálózatból 24 órában elérhető, ingyenes, anonim telefonvonal 24 éves korig.

Krízisben, bajban lévő gyermekért érzett aggodalom esetén:

Segélyvonal az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekekért: 116-000, bármely hálózatból 24 órában elérhető, ingyenes, anonim telefonvonal aggódó felnőtteknek.