Macron egyelőre megmenekült, de májusban újabb kihívások várnak

Franciaország nem szembesült hitelminősítési leminősítéssel a Moody's és a Fitch részéről, annak ellenére, hogy az államadósság és a költségvetési hiány magas szinten maradt. Az S&P azonban május végén újra értékelheti a helyzetet.

A Bloomberg jelentése szerint Franciaország elkerülte a hitelminősítők kritikáját, mivel nem sikerült jelentősen csökkenteniük az államadósságot és a költségvetési hiányt. A francia államadósság a GDP 110,6 százalékát tette ki tavaly, szemben a 2022-es 111,9 százalékos aránnyal. A GDP-arányos költségvetési hiány 2023-ban 5,5 százalékra rúgott, ami jóval magasabb a maastrichti 3 százalékos határnál.

A Moody's és a Fitch hitelminősítők ellenére sem módosították Franciaország besorolását. A Fitch egy évvel ezelőtt AA- szintre rontotta a francia besorolást, de most pénteken nem változtatott rajta, annak ellenére, hogy felhívták a figyelmet a magas államadósságra. A Moody's is fenntartotta az Aa2-es besorolást, de mindkét hitelminősítő jelezte, hogy a gyengébb GDP-növekedési kilátások miatt a jövőben rontásra kerülhet sor.

Május 31-én az S&P fogja felülvizsgálni Franciaország negatív kilátás melletti AA minősítését, ami újabb izgalmakat ígér a francia kormány számára.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint reális cél, hogy 2027-re a költségvetési deficit megfeleljen az uniós elvárásoknak. Ez azt jelentheti, hogy az Európai Bizottság a nyáron túlzottdeficit-eljárást indíthat Franciaország ellen, hasonlóan Olaszországhoz.

Le Maire kijelentette, hogy továbbra is ragaszkodnak a növekedésen és teljes foglalkoztatáson alapuló stratégiához, valamint a strukturális reformokhoz és az állami kiadások csökkentéséhez.