Vitézy Dávid: Budapest nem lehet Kína játszótere

"Kínai hitelből épített luxusvasút helyett, európai uniós forrásokból, a tömegközlekedés részeként működő vasúti megoldásra van szükség" – jelentette ki Vitézy Dávid, az LMP támogatását is élvező főpolgármester-jelölt.

Vitézy Dávid szerint a kínai elnök budapesti látogatása kapcsán a magyar kormány olyan megállapodást köthet, amelynek következtében egy kínai finanszírozású luxus magasvasút épülhet meg a fővárosban. A tervek szerint ez a magasvasút a Nyugati pályaudvart vagy a tervezett maxi-Dubaj beruházást köthetné össze a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel.

Vitézy hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedés fejlesztéséhez európai uniós forrásokat kellene felhasználni, és már rendelkezésre állnak a szükséges tervek és engedélyek is egy ilyen projekthez. Elmondása szerint a megfelelő megoldás az lenne, ha Monorról indulna egy új vasúti pálya, amely áthaladna a repülőtér 2-es terminálja mellett vagy alatt, és még Kőbánya-Kispest előtt csatlakozna vissza a meglévő vasúti hálózathoz. Ezzel a vidéki területek, mint Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Szolnok, Cegléd felől érkező vonatok is bekapcsolódhatnának a repülőtér vasúti kiszolgálásába.

A főpolgármester-jelölt szerint, ha a kormány koncessziót adna a repülőtér kötöttpályás kiszolgálására a kínaiaknak, akkor Magyarország elveszítené a lehetőséget a normális tömegközlekedési kapcsolatra a repülőtérrel. Vitézy Dávid kifejtette, hogy a kínai magasvasút nem lenne megfelelő választás városesztétikai, közlekedéspolitikai és szuverenitási szempontból sem, és kijelentette, hogy "Budapest nem lehet Kína játszótere". Hozzátette, hogy ha létrejön a kínai luxusvasút, akkor "bukjuk a normális tömegközlekedés lehetőségét a repülőtérre".

Vitézy Dávid arra kérte a kormányt, hogy ne kössön olyan megállapodást, amely ellehetetlenítené a jó közösségi közlekedési megoldásokat.