Totális háborús pszichózis a Mexikói úton

Így néz ki most a Mexikói út, ezt a politikai kultúrát sikerült 2024-re összehoznia a 14 éve kétharmaddal kormányzó Fidesznek.

A Mexikói úton látható plakátokon Soros György, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely mellett Magyar Pétert is háborúpártisággal vádolják, minden alap nélkül. Magyar Péter a hétvégén bejelentette, hogy feljelenti a Fidesz elnökét rágalmazásért. Erre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt felelte, hogy "azt, hogy háborúpárti vagy-e, vagy sem, nem Te döntöd el, hanem a finanszírozóid és a futtatóid. S az a rossz hírem van számodra, hogy ők bizony mind háborúpártiak. Nem kicsit, nagyon. És bizony nem a menő napszemüveged miatt támogatnak Téged sem (ne haragudj, ha ezzel fájdalmat okozok), hanem azért, hogy végrehajtsd majd a parancsaikat. Úgyhogy tök mindegy, hogy mit mondasz, Te is háborúpárti leszel, illetve már most is az vagy."

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a politikai viták ilyen szintre süllyedjenek. A Fidesz kritikusai szerint a párt kampányretorikája egyre inkább a személyeskedés és a megalapozatlan vádaskodás felé tolódik. A helyzet olyan mértékben fajult, hogy már összehasonlításokat tesznek a múlt politikai kampányvideóival, mint például Lyndon B. Johnson 1964-es, egyetlen alkalommal levetített reklámjával, amelyben egy kislányt pusztít el egy atombomba. Ezzel szemben a "Bébi Gyurcsány" néven emlegetett kampányanyagot még keményebbnek tartják egyesek.