Az ország legnagyobb beruházásai 2024-ben

Bár a magasépítési szektor még mindig küzd a kihívásokkal, a mélyépítés láthatóan kezd magára találni. Az EBI legfrissebb Építésaktivitási Jelentése alapján megnéztük, hogy indult az idei év a hazai építőiparban. A jelentésből kiderül, hol vannak és melyek az ország legnagyobb idén elindult beruházásai, hogyan teljesített Budapest, és mik azok a régiók, ahol továbbra is alacsony az építkezések volumene.

Az idei első negyedévben növekedett az elindított kivitelezések értéke, az Aktivitás-Kezdés az elmúlt 6 negyedév egyikében sem alakult ilyen magasan. A megkezdett építkezések összértéke 807 milliárd forint volt. A 2018-2023-as időszakot nézve nagyon kevés, összesen 5 olyan negyedév akadt, amikor az Aktivitás-Kezdés meghaladta a 2024 első negyedévest. Változatlan árakon nézve a 2022 júniusa óta eltelt időszakban 2024 első negyedéve szintén jónak számított, 2018 és 2022 első féléve között vizsgálva azonban inkább az alacsonyabb tartományba esett.

Nem találja a helyét a magasépítési szektor

Nem sikerült magára találnia a magasépítési szektornak 2024 elején, az Aktivitás-Kezdés a 2023 utolsó negyedéves szinten alakult az idei első három hónapban. A megkezdett kivitelezések értéke valamivel több mint 400 milliárd forint volt, ami szinte teljesen megegyezett a tavaly október és december között mérttel, de az előző évek első negyedéveitől 17-26 százalékkal elmaradt.

Ezek most a legnagyobb elindult beruházások

Az idei év első három hónapjában elindult legnagyobb magasépítési projektek közé főként logisztikai és üzemi épületek tartoztak, például elindult a Mercedes-Benz akkumulátor-végösszeszerelő üzemének építése Kecskeméten, a Weerts Ebes logisztikai központ projektje Ebesen, és a Benepack alumínium csomagolóanyag-gyártó üzemének építése Makón.

Magára talált a mélyépítési szektor

Több negyedéve tartó gyengélkedés után úgy tűnik, sikerült javítania a mélyépítési szektornak. A 2024 első negyedévét jellemző Aktivitás-Kezdés közelítette a 400 milliárd forintot, ami 2023 azonos időszakához képest közel 70 százalékos növekedést jelentett.

Budapest ismét átvette a vezetést

Az elmúlt 4 negyedévben elindult építkezéseket nézve a legmagasabb összegben Budapesten kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon, a teljes Aktivitás-Kezdésből a főváros részesedése 36 százalékos volt.

Továbbra is csak döcög a társasházi lakásépítés

Bár az idei év a tavalyinál jobban indult a társasházi lakásépítési szektorban, de az elindult társasházi projektek értéke tovább csökkent, így alacsonyabb volt a 2023 utolsó két negyedévinél.

Észak-Magyarország a kivétel

Bár országosan jól indult az év az építőiparban, Észak-Magyarországon ez nem mondható el. A megkezdett kivitelezések összértéke nem érte el a 22 milliárd forintot, ami a 2018-2023 közötti időszakot nézve a legalacsonyabb negyedéves összeget jelentette.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.