A budik mentették meg Európát

Elérkezett a SopronFest utolsó napja, és mi úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a fesztivál interaktív programján, a Trabant Túrán. A Go Trabi Go csapata és Taschner Tamás túravezető különleges élményekkel gazdagítottak minket, és minden résztvevőt.

A SopronFesten már hagyománnyá vált Trabant Túrán tavaly nem tudtunk részt venni, de idén bepótoltuk, és nem csalódtunk, hiszen remek élményekkel gazdagodtunk. A pénteki napot irodalmi programmal, szombaton pedig a nagyszínpad sztárparádéjával töltöttük, de vasárnapra valami interaktív programra vágytunk. A választásunk egy történelmi Trabant Túrára esett, amelyet 2024. május 19-én tartottak a Sopron Hotel parkolójából indulva. Öt színes Trabant várta az érdeklődőket: egy szürke, egy kék, egy Bozont zöld, egy sárga és egy pink. Mi a zöldet választottuk, és gyorstalpalót kaptunk a klasszikus Trabant vezetéséhez. A történelmi körutazás során két ikonikus helyszínt látogattunk meg: a Jereván lakótelepet és a Pán Európai Piknik emlékhelyét.

A Jereván lakótelep Sopron egyik legrégebb óta lakott része, ahol már a rómaiak előtt is éltek törzsek. A városban kevés a kommunista fejlesztés, mivel túl közel van a határhoz. A lakótelep nevét örmény kapcsolatoknak köszönheti, és egy örmény szobrászművész, Szárkisz Bagdaszarjan alkotása, a Barátság-szobor is itt található. Bagdaszarjan beleszeretett a városba és a helyi borokba, és csak a Szentek Lépcsőjének helyreállítását követően fejezte be művét.

A Pán Európai Piknik emlékhelyén Taschner Tamás olyan történeteket osztott meg, amelyek szerint a határ melletti pihenőhelyen található műemlékek között van egy darab a Berlini falból és a korabeli elektromos kerítés rekonstrukciója is. A kerítés fenntartása drága volt, és sok fals riasztást generált. A Pán Európai Piknik békedemonstrációként indult, de határáttörésbe torkollt, amikor NDK-s németek érkeztek, hogy átjussanak az osztrák oldalra. A határőrök nem avatkoztak be, és Mihail Gorbacsov sem kívánt ügyet kerekíteni ebből. Kiderült, hogy az esemény egy teszt volt, amelynek során az akkori vezetők az oroszok válaszlépésére voltak kíváncsiak.

Az egész Pán Európai Piknik majdnem elmaradt, mert a szervezők nem kaptak engedélyt a mai ÁNTSZ-től, mivel a rendezvény folyó-ügyeit még nem sikerült megoldani. Végül tíz mobilvécét sikerült szerezni, ami nélkülözhetetlen volt a rendezvény lebonyolításához. A túra végén a Go Trabi Go csapat jóvoltából trabantos játékokat próbálhattunk ki, és Taschner Tamás elmondta, hogy örül annak, hogy újra van fesztivál Sopronban, és hozzá tud járulni az esemény sikeréhez. A nap végén Trabanttal tértünk vissza a Sopron Hotelig, ahol arcképes laminált elismervényt kaptunk a Trabant vezetésből.