Hisztipénz és disznóvágás miatt elmaradt műtét: rémes sztorik kerültek napvilágra

Az egészségügyi ágazat ellenőrzése során számos hiányosság került napvilágra, többek között alacsony személyzeti létszám, a betegnyilvántartásokkal kapcsolatos visszaélések, és az elmaradt műtétek problémája.

Volt olyan egészségügyi ellátó, ahol a szükséges 100 orvos és szakdolgozó helyett csak 50 volt bent, és olyan eset is előfordult, hogy egy elhunyt személyt etettek egy kórházi osztályon hat napon át. Az ellenőrzések során a szakrendelések, betegtájékoztatás, betegjogok, várakoztatási idő, gyógyszerkezelési szabályok és az egynapos ellátások kerültek górcső alá.

Urbán Zoltán, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője elmondta, hogy az ellenőrzések előzetesen és utólagosan történő adatbekérésekkel zajlanak, és a szenzitív betegadatokat kerülik. Az intézményvezetők előre értesülnek az ellenőrzésről, és nem zavarják meg a szakrendeléseket. Az ellenőrzési szolgálat javaslatai akkor válnak kötelezővé, ha Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár vagy Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyását adja.

A 2023-as bérvizsgálatok során 7551 orvos bérét vizsgálták meg, és több mint kétezer orvos esetében a fizetésük a besorolt béruk kétszerese volt, ami 6 milliárd forint többletkiadást jelentett a költségvetésnek. Gárdos Csaba, a Magyar Államkincstár költségvetési felügyeleti igazgatója szerint megjelent a "hisztipénz" az orvosok között.

Az étkezési létszám lejelentése kapcsán találtak olyan sajtfecniket, amelyeken módosították a betegek létszámát, naponta 68-70-nel több ebédet rendeltek, mint amennyi beteg volt, ez évente 10 millió forint többletet jelentett. A zárójelentések kitöltése is problémás volt, a betegeknek gyakran napokkal később kellett visszamenniük a kórházba értük.

A munkavállalók jelenléti ívei olvashatatlanok voltak, 50%-uk volt csak jelen, 48% valamilyen jogcímen távol volt, és 2% nem tudott elszámolni azzal, hogy merre járt munkaidőben. Az elmaradt műtétek nyilvántartásában olyan indok is szerepelt, hogy az orvos disznóvágásra ment.