A leggazdagabbak luxusnyaralásainak költségei

Az utazási irodák bepillantást engedtek abba, hogy ügyfeleik, köztük a milliomosok és milliárdosok, mennyit hajlandóak költeni álomnyaralásaikra. Az Empower kutatása alapján az amerikaiak többsége belföldi utazást tervez, átlagosan 1163 dollárt szánva erre, de a gazdagok esetében ez az összeg több százezer dollárra rúghat.

A turizmusipar szakértői szerint a milliomosok az utazást nem csupán kikapcsolódásként, hanem maradandó emlékek szerzésének és pazar életmódjuk kifejezésének lehetőségeként is tekintik. Giacomo Piva, a Radical Storage társalapítója szerint ügyfeleik évi 50 000 és 100 000 dollár közötti összegeket fektetnek be utazásaikba, néhányan pedig akár 200 000 dollárt is hajlandóak kiadni egy-egy kalandra.

Az utazók többsége az étkezésre és az éttermekre, valamint az élményekre és a szállásra költene többet. A luxus utazási irodák ügyfelei gyakran több mint egy utazást terveznek évente, magánrepülőgépeken, jachtokon utaznak, és magánszigeteket bérelnek.

LaDell Carter, a Royal Expression Travels alapítója szerint az utazások költségei évi 500 ezer és több mint 1 millió dollár között mozognak, amelyek nem csak a magas összegeket, hanem az aprólékos figyelmet a részletekre és az exkluzív hozzáférésre is tükrözik.

A magyarok utazási szokásai is változásokon mentek keresztül. Az Everguest elemzése szerint a világjárvány után két évvel helyreállt, sőt nőtt az utazási kedv Magyarországon. A válaszadók több mint fele egyszer, míg egy negyede kétszer utazott az előző évben, és a következő évben a válaszadók több mint fele ugyanannyi, egyharmada kevesebb, míg 14 százaléka több utazást tervez.

A magyar tenger, a Balaton továbbra is a legnépszerűbb úti cél, míg Budapestre a megkérdezettek közel 69 százaléka szeretne eljutni. Az étteremlátogatási szokásokat vizsgálva kiderült, hogy az étterembe járók közel húsz százaléka havi rendszerességgel fogyaszt vendéglátóhelyen.

Tavaly a magyar sztárok közül többen is tengerentúli úti célokat választottak. Lékai Kiss Ramóna és férje New Yorkba, míg Berki Mazsi és párja Zanzibáron, később a Maldív-szigeteken töltötték nyaralásukat. Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea egy 62 méter hosszú luxushajón, a ROSE D'OR-on nyaraltak, amelynek ára 27 milliárd forint körül van.