BBVA ellenséges felvásárlási ajánlatot tesz a Sabadell Bankra, de a spanyol kormány ellenzi

A BBVA, Spanyolország második legnagyobb bankja, 12,23 milliárd eurós ellenséges vételi ajánlatot tett a Sabadell Bankra, közvetlenül a részvényeseknek, annak ellenére, hogy a Sabadell igazgatótanácsa korábban elutasította az egyesülési javaslatot. A spanyol kormány azonban ellenzi a felvásárlást, ami valószínűvé teszi, hogy a BBVA kísérlete hiábavaló lesz.

A Sabadell igazgatótanácsa álláspontja szerint a BBVA jelentősen alulértékelte a bank potenciálját és növekedési kilátásait, és az ajánlatot kéretlennek minősítette. A BBVA ajánlata szerint minden 4,83 Sabadell-részvényért cserébe 1 újonnan kibocsátott BBVA-részvényt kínálnak, ami 30%-os prémiumot jelent az április 29-i záróárhoz képest.

A BBVA célja egy olyan bank létrehozása, amely világszerte több mint 100 millió ügyféllel rendelkezik és 1000 milliárd eurót meghaladó teljes eszközállománnyal bír, ezzel is csak a Santander mögött a második helyen állna a spanyol bankok között. Carlos Torres, a BBVA elnöke szerint egyesült egység egy nagyobb adóalap képzésével és egy erősebb európai szereplő létrehozásával fellendítené a spanyol gazdaságot.

Carlos Cuerpo gazdasági miniszter szerint a kormány úgy véli, hogy a két bank egyesülése potenciálisan káros hatással lenne a spanyol pénzügyi rendszerre, és hatással lenne a munkahelyekre és az ügyfelekre is. A spanyol törvények értelmében a gazdasági minisztériumnak jogában áll megakadályozni egy bank bármilyen fúzióját vagy felvásárlását, és a kormánynak hat hónapja van a döntésre, miután konzultált a szabályozó hatóságokkal, köztük a Spanyol Nemzeti Bankkal és az értékpapír-felügyeleti hatósággal (CNMV).

Érzékeny kérdés lenne a fúzió Katalóniában, ahol a két bank működése a legnagyobb átfedésben van egymással. Itt vasárnap regionális választásokat tartanak, és a szakszervezetek, egyes helyi pártok máris aggodalmukat fejezték ki az esetleges fúzió hatása miatt, amely szerintük munkahelyek megszűnését és bankfiókok bezárását jelentené a régióban.

A BBVA részvényárfolyama 6%-os eséssel reagált a kormány ellenállására, miközben a Sabadellé 3%-ot emelkedett csütörtökön.