Hét falut evakuáltak a látványos vulkánkitörés miatt

Az indonéziai Halmahera szigetén lévő Ibu hegy szombati kitörése során négy kilométer magas hamufelhőt lövellt az égbe, lila villámcsíkok kíséretében, ami miatt hét közeli falu lakóit kellett evakuálni.

Az indonéz vulkanológiai ügynökség jelentése szerint a vulkánkitörés látványos volt, a hamufelhőt lila villámcsíkok színesítették. A katasztrófavédelmi ügynökség munkatársa, Abdul Muhari szerint egy rendőrségi, katonai és kutató-mentő tisztviselőkből álló közös csapatot küldtek a területre az evakuálás segítésére.

A katasztrófavédelmi ügynökség által közzétett fotókon az idősek segítése és a lakosok kisteherautókon történő elszállítása látható, valamint az éjszakára felállított vészsátrakban való elhelyezésük. A hatóságok egy hét kilométeres körzet kiürítését javasolták, bár az evakuáltak pontos számáról nem érkezett információ.

A vulkán riasztási szintjét az indonéz vulkanológiai ügynökség a legmagasabb fokozatra emelte csütörtökön, miután az Ibu hegy a hónap elején többször is kitört. A régió más részein is történtek vulkánkitörések; a Nyugat-Szumátra tartományban található Marapi hegyből származó hirtelen áradások és hideg lávafolyamok május 11-én több kerületet érintettek, több mint 60 ember életét követelve.

Az észak-szulawesi Ruang vulkán is kitört az elmúlt hetekben, izzó lávát okádva, ami miatt több mint 12 ezer embert kellett evakuálni egy közeli szigeten.