Mészáros Lőrinc szállodalánca állami támogatást is igényelt WC-kefékre

A Kisfaludy-program keretében 2020-ban az állam mintegy 200 milliárd forint közpénzt osztott szét a turisztikai szektor megsegítésére, amelyből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott. A Transparency International Magyarország hosszú pereskedés után hozzáférhetett a támogatási dokumentumokhoz, amelyekből kiderült, hogy a szállodalánc WC-kefékre és bilikre is kért állami támogatást, de ezeket a költségeket nem fogadták el, mivel túl olcsó termékeket jelöltek meg.

Mészáros Lőrinc, a Hunguest Hotels tulajdonosa, 2020-ban lelkesítő beszédet tartott, amelyben a sikerhez szükséges folyamatos munkát, bátorságot, vakmerőséget és szerencsét emelte ki. A kormány ugyanebben az évben rekordösszegű közpénzzel támogatta a koronavírus miatti lezárások által sújtott turisztikai szektort, a Kisfaludy-program keretében. A program pénzeinek nagy része kormányközeli szereplőknél landolt, és az igénylők fél százaléka a támogatások kétharmadát kapta meg. A 24.hu cikksorozatban és a Válasz Online szerint is foglalkozott a Kisfaludy-programmal, amely során a Fidesz holdudvarára öntötték a közpénzt.

A Transparency International Magyarország (TI) közadatigénylést nyújtott be a Kisfaludy2030 Zrt.-hez, hogy megismerje a támogatott projektek pályázati anyagait, de az állami cég megtagadta a válaszadást. A TI pert indított, és a bíróság első- és másodfokon is a TI-nak adott igazat. A Kúriánál is az adatok kiadására kötelezték a Kisfaludy2030 Zrt.-t, amely végül adatszolgáltatást kezdett, de a dokumentumok jelentős részét olvashatatlanná tették. A TI feljelentést tett közérdekű adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt, az eljárás állásáról nincs friss hír.

A Hunguest Hotels Zrt. 2016 őszén került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, és a Kisfaludy-programban 14 szállodájának összesen 17,7 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A koronavírus-járvány első hulláma után a kormány rekordösszegű állami támogatással segítette a turisztikai szektort, amelynek keretében a Hunguest Hotels szállodalánc közel tizedét nyerte el. Mészáros Lőrinc az Indexnek adott interjúban kifejtette, hogy a szállodalánc csak a pályázati kiírás utolsó körében tudott pályázni, és a támogatásokat a legnagyobb szállodarekonstrukcióra fordították.

A Kisfaludy 2030 Zrt. 2022-ben három részletben összesen több mint 3,9 milliárd forint támogatást vont vissza a Hunguest Hotels Zrt.-től, de az okokat nem közölték. A szállodalánc egyik szállodáját, a Grandhotel Galyát eladták, és a megítélt 1 milliárd forintos támogatástól elálltak, a már megkapott előleget pedig visszafizették az államnak. A vevő a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető üzletember volt.

A TI által hosszú pereskedés után megkapott dokumentumokból kiderült, hogy a Hunguest Hotels Zrt. több szállodájában is 20 ezer forintnál olcsóbb eszközökre, mint WC-kefék, olvasólámpák, pelenkaszemetesek és bilik, kért állami támogatást, de ezeket a költségeket nem fogadták el. A Kisfaludy 2030 Zrt. az elszámolható költségeket csökkentette, mivel a pályázatban nem lehetett 20 ezer forintnál olcsóbb eszközöket elszámolni. A hévízi Helios szálloda esetében például 11,6 millió forinttal csökkentették az elszámolható költségeket, mivel 630 darab olvasólámpát és 210 darab toalettpapír-tartó és vécékefe-szettet is beírtak, amelyek egyenként kevesebbet értek a megengedett nettó húszezer forintnál. Hasonlóan járt a Balatonalmádiban található BÁL Resort és a tapolcai Hotel Pelion is, ahol szintén olcsóbb eszközöket, mint gyermekülőkék és babafürdető kádakat próbáltak elszámolni. Az Átlátszó emlékeztet arra, hogy ha Mészárosék drágább biliket és wc-keféket választottak volna, azokra is kaphattak volna állami támogatást.