„Ozempic mellek és arcok”: sokkolta a fogyókúrás csodaszer a használókat

Miközben egyre több kórosan túlsúlyos ember használja az Ozempicet a fogyás elősegítésére, az egészségügyi szakemberek figyelmeztetnek a lehetséges mellékhatásokra.

Az Ozempic, amelyet nem egyszer fogyókúrás csodaszerként is emlegetnek, már több mint egy éve hódít a cukorbetegek súlycsökkentését segítő szerek között. Azonban ezek a gyógyszerek mellékhatásokkal is rendelkeznek, amelyek közül néhány újabb és újabb mellékhatások formájában kerül napvilágra, mint például az „Ozempic arc” és „Ozempic mellek”.

A szemaglutid hatóanyagú Ozempic a vércukorszintet tartja kordában, segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését és az agy éhségközpontjaira hatva befolyásolja az éhségérzetet. A gyógyszer hivatalos honlapja szerint a leggyakoribb mellékhatások a hányinger, gyomorfájás, székrekedés, hasmenés, szédülés és hányás.

A gyógyszer használói azonban további kellemetlen tünetekről is beszámoltak, mint például a megereszkedő, elöregedő bőr, különösen az arcnál és az altáji területeknél. Az orvosok szerint ezek a változások az Ozempic okozta súlyvesztés hatásai lehetnek.

Mir Ali, bariátriai sebész, a kaliforniai Orange Coast Medical Center Fogyókúrás Központjának orvosigazgatója szerint a bőrön látható változások leginkább ott jelentkeznek, ahol a páciens korábban a legtöbb felesleges zsírszövetet tárolta. A megereszkedés és a változások mértéke azonban eltérő lehet, és függ a páciens életkorától, a fogyókúra időtartamától, valamint a túlsúly mértékétől.

A túlsúlyspecialista szerint a testmozgás és az izomépítés bizonyos mértékig segíthetnek a bőr megereszkedésének megelőzésében, de sok múlik azon, hogy mennyire rugalmas a fogyókúrázó bőre.