Az élelmiszerárak és az inflációs kilátások

Az inflációs adatokat illetően a szakértők szerint az üzemanyagárak alakulása és a szolgáltatások árazási gyakorlata a legfontosabb tényező, melyek jelentős hatással lehetnek a havi inflációra. Az Economx szakértői szerint az áprilisi inflációs adatokban az üzemanyagárak emelkedése érezhetően megjelenhet, ami több százalékpontos növekedést eredményezhet a havi inflációban. A 2023 januári csúcspont után mérséklődő inflációs ráta 2024 márciusában érhette el a mélypontját 3,6 százalékon. Azonban a szakértők szerint a dezinfláció időszaka véget érhetett, és áprilisban minimálisan emelkedhetett az infláció.

Lezárult egy időszak: vége lehet a dezinflációnak

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint az üzemanyagárak növekedése márciusban is számottevő volt, és ez az áprilisi inflációs adatokban is megmutatkozhat. Az ING Bank előrejelzése alapján áprilisban véget érhetett a dezinfláció időszaka, bár még van esély arra, hogy az éves bázisú inflációs ráta ne emelkedjen. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint az idei egyhavi árazások magas szinten alakulnak, és az inflációs mutató négy hónapból háromszor is 0,7-0,8 százalékos lehetett.

A szolgáltatások és az üzemanyagok drágulása járulhatott hozzá a legnagyobb mértékben a havi árváltozáshoz. A szolgáltatószektor lesz az éves bázison mért 3,7 százalékos árindex legnagyobb hozzájárulója, míg a második legmarkánsabb hozzájáruló az üzemanyagok termékkategória lehet. Az élelmiszerek csoportja az inflációs kosár éltanulója lehet, itt éves bázison negatív inflációs rátát láthatunk majd.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint az inflációval kapcsolatban az üzemanyagárak alakulása a legfontosabb kérdés, itt a legnagyobb emelkedés az áprilisi felmérési időszakra esett. Havi alapon 0,8 százalékkal nőhettek az árak, éves szinten pedig 3,7 százalékkal. Éves átlagban 5 százalék alatt, 4,7 százalékon alakulhat a pénzromlás üteme és 2025 nyarára érheti el a 3 százalékos jegybanki célt.