Hogyan kerülhető el az otthon elárverezése?

Lakáshitel felvételekor fontos tudni, hogy az átlagos 15 éves futamidő alatt előfordulhat, hogy valaki átmenetileg fizetésképtelenné válik. Sokan nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekkel elkerülhető az ingatlan elárverezése.

A Magyar Bírósági Végrehajtási Kar adatai szerint tavaly 1884 ingatlannal kapcsolatos végrehajtás zajlott Magyarországon, ebből 1216 esetben árvereztek el lakóingatlant. A 2008-as pénzügyi-gazdasági válság óta az ügyfelek és a bankok óvatosabbak lettek, a hitelkihelyezés és követeléskezelés szabályozása is szigorodott.

A bankok és követeléskezelők elsődleges célja, hogy a hitel visszafizetése zökkenőmentesen történjen. Amennyiben az ügyfél fizetési nehézségekbe ütközik, több lehetőség is rendelkezésre áll, például a törlesztőrészlet átütemezése vagy a futamidő meghosszabbítása.

A bankok a követelések jogi úton történő behajtását csak végső eszközként alkalmazzák. Ha az ügyfél nem működik együtt, a bank felmondhatja a szerződést, és a követelést jogi úton érvényesítheti, ami jövedelemletiltást vagy az ingatlan elárverezését eredményezheti.

Az adósoknak több lehetőségük van arra, hogy elkerüljék az ingatlan árverezését. Ha fizetési nehézségek merülnek fel, azonnal érdemes felvenni a kapcsolatot a bankkal, és tájékozódni a rendelkezésre álló lehetőségekről. A bankok célja, hogy segítsék az ügyfeleiket, és közös megoldást találjanak a problémára.

A banki üzenetekre mindig érdemes reagálni, még akkor is, ha azok tartalma nem teljesen érthető. A pénzintézetek különböző módon kereshetik meg az ügyfelet, és a felmondás előtt szigorúan szabályozott tájékoztatást kell adniuk. A felmondás után 30 nap áll rendelkezésre a megoldás keresésére.

Ha a hitelből követelés lesz, a követeléskezelő cég veszi át az ügyet, és az ügyfél három lehetőség közül választhat: egyösszegű fizetés, részletfizetés vagy a jogi folyamat megindítása. Az ingatlan eladása is egy lehetőség, ami csökkentheti a végrehajtási költségeket.

A követeléskezelés során fontos, hogy az adós tájékoztatást kérjen a tartozás összetevőiről. A párbeszéd és az együttműködés a bankkal vagy a követeléskezelővel kulcsfontosságú a problémák megoldásában.

A közvetítő cégekkel kapcsolatban óvatosság ajánlott, mivel vannak olyanok, amelyek megbízási díjért ígérnek segítséget, de ezek gyakran nem megbízhatóak. Az árverési folyamat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus rendszerén keresztül történik, ahol a licitálás online és anonim módon zajlik.

Az árverés megkezdése az utolsó pillanat, amikor az adós még tehet az ingatlanjáért. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a legjobb megoldás a korai kapcsolatfelvétel és kommunikáció a bankkal és a követeléskezelővel.