Rekordnyereséget ért el a Ryanair

A Ryanair légitársaság 34%-os éves nyereségnövekedést jelentett, elérve az 1,92 milliárd eurós rekordnyereséget. A cég óvatos optimizmussal tekint a nyári szezonra, és csak mérsékelt viteldíj-emelkedésre számít, miközben kevesebb repülőgépet kap a Boeingtól, mint tervezte.

A Ryanair, Európa legnagyobb utasszállító légitársasága, hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy éves nyeresége 34%-kal nőtt az előző évhez képest, ezzel elérve a rekordmagas 1,92 milliárd eurót. A vállalat óvatosan optimista a közelgő nyári szezonra vonatkozóan, és arra számít, hogy a viteldíjak nem, vagy csak mérsékelten emelkednek a tavalyihoz képest.

Az elért eredmények még az elemzők által előrejelzett 1,905 milliárd eurós nyereséget is felülmúlják. A Ryanair korábban, januárban módosította adózás utáni profitprognózisát 1,85 és 1,95 milliárd euró közöttire, ami online utazási irodák által végrehajtott értékesítési leállásokra vezethető vissza.

A légitársaság további kihívásokkal néz szembe a repülőgépek beszerzése terén, ugyanis 23 repülőgéppel kevesebbet kap a Boeingtől a július végi határidőig. Neil Sorahan, a Ryanair pénzügyi igazgatója szerint a Boeing új seattle-i gyárának termelése stabilizálódik, és bíznak benne, hogy további két-három repülőgépet vehetnek át július végéig.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója korábban jelezte, hogy a nyári jegyárak emelkedése valószínűleg alacsonyabb lesz az április végén várt 5-10%-nál, de az előrejelzés nagymértékben függ az utolsó pillanatban történő foglalásoktól.

A társaság rekordot is jelentett az utasszállításban: a március 31-én zárult pénzügyi évben 184 millió utast szolgált ki, 9 százalékkal többet mint egy évvel korábban, miközben a bevétele mintegy a negyedével, 13,4 milliárd euróra ugrott. A cég célja, hogy ebben a pénzügyi évben az utasszám 198-200 millióra növekedjen, ami csökkenés a korábban várt 205 millióról, ezt azonban a repülőgép-gyártók szállítási késedelmei miatt kénytelen volt lefelé korrigálni.

Ezen a héten a Ryanair bejelentette egy 700 millió eurós részvény-visszavásárlási program elindítását is, ezt hivatalosan várhatóan még a héten bejelenti.