Orosz csapatok kivonulása Örményországból

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával az orosz katonák és határőrök megkezdik a kivonulást Örményország bizonyos területeiről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a döntés Vlagyimir Putyin és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök közötti szerdai megbeszélés eredményeként született meg. Pasinján a találkozóra Moszkvába látogatott, ahol az Eurázsiai Gazdasági Unió országainak találkozóján vett részt, amelynek Örményország jelenleg a soros elnöke. Az örmény miniszterelnök azonban nem jelent meg a Győzelem napi katonai parádén, ami a szokásoktól eltérő magatartásnak számít.

Az örmény külügyminisztérium bejelentette, hogy idén nem finanszírozzák a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét (KBSZSZ), és Pasinján már februárban jelezte, hogy Örményország felfüggeszti tagságát a szervezetben.

Hajk Konjorján, a vezető örmény kormánypárt, a Társadalmi Szerződés frakcióvezetője Facebookon közölte, hogy az orosz csapatok Tavus, Szjunik, Vajoc Dzor, Gegarkunik és Ararat tartományokból vonulnak ki, és az FSZB határőrei is távoznak a Zvartnotszi Nemzetközi Repülőtérről.

Jereván kérésére azonban az orosz határőrök továbbra is jelen lesznek az Örményország Törökországgal és Iránnal közös határszakaszain.

Az orosz katonák jelenléte Örményországban a Szovjetunió felbomlása óta folyamatos, de a 2020-as hegyi-karabahi háború után további békefenntartók érkeztek a térségbe. Tavaly szeptemberben azonban az azeri erők elfoglalták a szakadár örmény tartományt, és az orosz békefenntartók nem avatkoztak közbe, annak ellenére, hogy több orosz katona is életét vesztette egy azeri támadásban.

A cikk szerint az orosz csapatok teljes kivonulása Azerbajdzsánból már megkezdődött, és az utolsó orosz katonai kontingens a hét elején hagyta el a kaukázusi országot.