Az Országos Bírósági Hivatal új elnökhelyettesének kinevezése

Sulyok Tamás köztársasági elnök Ocskó Katalin Évát nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesévé 2024. május 10-től.

Ocskó Katalin Éva 1993 óta dolgozik a bírósági szervezetben, és 1994-ben kapott bírói kinevezést a Budai Központi Kerületi Bíróságra. Több mint egy évtizeden keresztül, 2004-től a családjogi csoport vezetőjeként tevékenykedett. 2020 óta töltötte be a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettesi pozícióját.

Családjogi bíróként aktív szerepet vállalt a gyermekvédelemben: részt vett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által szervezett munkacsoportban, amely a gyermekvédelmi jelzőrendszer anomáliáit vizsgálta, valamint tagja volt az Igazságügyi Minisztérium Családjogi ítélkezés hatékonyságát elősegítő Munkacsoportjának.

Emellett az Országos Bírósági Hivatal Gyermekjogi Kabinetjének is elnöke.

Az új elnökhelyettes kinevezésére azért volt szükség, mert az előző államfő, Novák Katalin 2023. december 6-án kelt határozatával a posztot betöltő Erőss Monikát bírói tisztségéből 2024. július 10. napjával – az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel – felmentette. Erőss Monika január 11-étől szabadságát, illetve felmentési idejét tölti, munkát már nem végez.

A Budai Központi Kerületi Bíróság, ahol Ocskó Katalin Éva bírói kinevezést kapott, nemrégiben került a figyelem középpontjába, amikor egy árnyék miatt pereskedő szomszédok ügyében hozott döntést. Az ügyben a XI. kerületi kálvária a hatalmas épület felhúzásával 2019-ben kezdődött, és a fordulópont tavaly novemberben történt, amikor a bíróságon Zentai Zsuzsannáék keresetét nem jogerősen elutasították. Másodfokon azonban a Fővárosi Törvényszék, ahol Ocskó Katalin Éva elnökhelyettes volt, váratlanul kedvező döntést hozott a család számára.

A család ügyvédje, dr. Kiss Gáspár szerint a másodfokú bíróság a fellebbezésüket megalapozottnak találta, és az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, megismételt eljárásra kötelezve az elsőfokú bíróságot a megfelelő iránymutatások betartása mellett.

Zentai Zsuzsanna és családja reménykedik a végső győzelemben, és sok támogatást kapnak a környékbeliektől. A szomszédos épületen lévő, rájuk irányuló kamerák miatt is remélnek mihamarabbi megoldást. A másik fél szerint az első szakértőt azért jelentették fel a kamaránál, mert nem volt kompetenciája értékmeghatározásra, és állításuk szerint mindenben szabályosan jártak el a házuk építésekor.