Magyar Péter nyílt levelet írt Dobrev Klárának és Deutsch Tamásnak

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa, nyílt levelet intézett Dobrev Klárának és Deutsch Tamáshoz, amelyben közös fellépésre buzdítja őket.

Magyar Péter Facebook-oldalán keresztül fejtette ki álláspontját, miszerint eredeti szándéka Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel való vitázás lett volna a köztelevízióban, mivel véleménye szerint ők ketten felelősek Magyarország jelenlegi helyzetéért. Mivel azonban a két politikus helyett pártjaik EP-listavezetőit, Dobrev Klárát és Deutsch Tamást küldték, így ők kapták meg a nyílt levelet.

A levélben Magyar Péter azt hangsúlyozza, hogy egyetértésben vannak abban, hogy az élő vita csak a köztelevízióban valósulhat meg, hiszen annak adása minden magyar állampolgárhoz eljut. Felhívja figyelmüket arra, hogy az állami médiában régóta nem rendeztek élő, valódi választási vitaműsort, és mivel most sem érkezett jelzés ilyen műsor tervezéséről, arra kéri őket, hogy közösen szólítsák fel a közmedia vezetését. Céljuk, hogy a június 9-i választás előtt megrendezhessék az élő vitaműsort, amely lehetőséget adna a tájékoztatási kötelezettség teljesítésére és a napi szintű propagandával szembeni ellensúlyként szolgálna.

A Tisza Párt alelnöke úgy véli, abban egyetértenek mindannyian, hogy „egy ilyen élő vita megrendezésére csak az adófizetői százmilliárdokból működő »köz«televízióban kerülhet sor”. A bejegyzésben emlékeztet rá, hogy korábban Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet hívta vitára, ahol többek között arról szeretett volna beszélgetni velük, „hogyan tették az uniós csatlakozásunk óta, negyvenezer milliárd forint uniós forrás hazánkba érkezte mellett a második legszegényebb és a legkorruptabb uniós országgá Magyarországot”. Erre egyelőre biztosan nem lesz lehetősége, ugyanis ahogy fogalmaz, „a két miniszterelnök nem vállalta a vitát, Önöket küldték maguk helyett”.

A Medián legfrissebb kutatása szerint Magyar Péternek jó oka van az elégedettségre, de a túlzott magabiztosság elhamarkodott lenne, ugyanis a kutatóközpontnak válaszolók 37 százaléka tartja alkalmasnak a kormányfői posztra, ami magasabb ugyan, mint Dobrev Klára mutatója, de jócskán elmarad Orbán Viktorétól.

Dobrev Klára reagált Magyar Péter felhívására, hangsúlyozva, hogy a választási vitát komolyabban kellene venni, és hogy az állami tévében csak akkor lesz vita, ha azt Orbán engedélyezi. Dobrev szerint nem csak a köztelevízióban lehet vitázni, hanem más platformokon is, mint például az RTL-en vagy a Partizánon, amelyek sokkal nézettebbek, és nem Rogán Antal irányítja őket. Dobrev Klára kifejezte, hogy várja Magyar Pétert és Deutsch Tamást az RTL, a Partizán, a Blikk és az ATV vitáján is, és ott lesz, ha a "közmédia" mégis szervez vitát.

Deutsch Tamás korábban visszautasította a vitát, de később jelezte, hogy kész vitázni Magyarral, miután a pártok listaállítása lezárult. A Fidesz listavezetője azonban kijelentette, hogy nem kíván asszisztálni a "dollármédia" politikai tevékenységéhez, amit Soros György hálózata finanszíroz, és amely nyíltan háborúpárti, bevándorláspárti és genderpárti pártpolitikai álláspontot képvisel. Az RTL-nek adott nyilatkozatában azonban Deutsch Tamás kijelentette, hogy kész bármelyik listavezetővel vitázni, és fontosnak tartja a vitát, de a technikai kérdéseket a listavezetők szakértő munkatársai között kell egyeztetni. Ezzel együtt nem adott egyértelmű választ arra, hogy leül-e vitázni június 9-e előtt akár Dobrev Klárával, akár Magyar Péterrel.

Deutsch Tamás Miskolcon nyilatkozva magabiztosan beszélt a közelgő EP-választásról és a Fidesz-KDNP erőviszonyairól, emlékeztetve, hogy a legutóbbi választáson 13 mandátumot szereztek, és szerinte ez az eredmény nemcsak megismételhető, de felül is múlható. A kormánypártok listavezetője szerint a magyarok ma párthovatartozástól függetlenül azt tartják az EP-választás legnagyobb tétjének, hogy felerősödik-e a magyar kormány békepárti narratívája az Európai Parlamentben, ami előnyt jelenthet számukra.