Gulyás Gergely a konvergenciaprogramról: "Szakmailag tarthatatlan" a GDP-növekedési adat

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a kormány által Brüsszelbe elküldött konvergenciaprogramban szereplő adat, miszerint az ukrajnai béke 0,3 százalékkal növelné a GDP-t, "szakmailag tarthatatlan".

A hvg.hu kérdésére reagálva Gulyás Gergely kifejtette, hogy az illető, aki a konvergenciaprogramban ezt az adatot leírta, valószínűleg elnézte a számokat. A Pénzügyminisztérium által készített és az Európai Uniónak benyújtott dokumentum szerint a fegyverek elcsendesülése és a béke beköszönte Ukrajnában csupán 0,3 százalékkal emelné a magyar GDP-növekedést.

A magyar kormány és annak propagandistái korábban úgy vélekedtek, hogy a háborús helyzet megszűnése akár a GDP jelenlegi értékének dupláját is eredményezhetné. Ezzel kapcsolatban tettek fel kérdést a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Gulyás Gergely jelezte, hogy meg fogja kérdezni a Pénzügyminisztériumot az adatokkal kapcsolatban, és tájékoztatni fogja a nyilvánosságot az eredményről. A miniszter hozzátette: "Nyilvánvaló, hogy ennél lényegesen nagyobb lenne a növekedés".

A Pénzügyminisztérium válaszában kiemelte, hogy többféle forgatókönyvet készítettek, amelyek a háború lezárásának vagy elhúzódásának lehetséges gazdasági hatásait számították ki. Az egyik forgatókönyv szerint az ukrán-orosz háború rendeződése már novembertől is eredményezhet 0,3%-os gazdasági bővülést, ami a teljes évre vetítve duplázhatja a gazdasági növekedést.

A kormány az eredeti 2023-as költségvetésben még 4,1 százalékos növekedéssel számolt, a 2023 tavaszán beadott konvergenciaprogramban már 1,5 százalékos növekedéssel, de a vége 0,9 százalékos visszaesés lett. A 2024-es költségvetést 4 százalékos GDP-növekedésre alapozta a kormány, de a konvergenciaprogramban már csak 2,5 százalékot vár.