Az orosz elektronikai hadviselés hatásai Romániában és a Balti-tengeren

Románia keleti részén is tapasztalhatók az orosz elektronikai hadviselés következményei, amelyek veszélyeztetik a navigációs rendszereket és jelentős kockázatot jelentenek a hajózásra és a légi közlekedésre.

A Transtelex szerint a román külügy egyik intézményének jelentése rámutat arra, hogy a kommunikációs és navigációs zavarok növelhetik a légi és tengeri balesetek kockázatát, akadályozhatják a szállítási műveleteket és jelentős gazdasági veszteségeket okozhatnak. Az ilyen típusú akciók károsíthatják a távközlési infrastruktúrát és alááshatják a nemzetbiztonságot, érzékeny információkat gyűjthetnek és félrevezethetik a védelmi rendszereket.

A jelenség nem csak Romániára korlátozódik, hanem az orosz-ukrán háborúhoz közel eső többi régióban is érzékelhető. A Balti-tenger feletti GPS-jeleket orosz drónellenes tevékenységek zavarhatták meg, ami miatt egy finn légitársaság fel is függesztette az észt Tartuba tartó járatait. Az észt kormány bejelentette, hogy a helyzetet a NATO-ban és az EU-ban is tárgyalni fogják, mivel a zavarás hibrid támadásként is értelmezhető.

Az EU-ban az orosz állami kibertámadások is rendszeressé váltak. Május elején a német, a cseh és a lengyel kormányok is támadásokról számoltak be. Emellett nem szabad megfeledkezni a magyar külügyet ért támadásokról sem, melyek súlyos következményekkel jártak és amelyeket a kormány eddig tagadott.