A kriptopiac és az amerikai elnökválasztás

Akár a novemberi amerikai választások kimenetét is befolyásolhatja a kriptovalutákkal kapcsolatos törvényjavaslat május végi törvényhozási és azt követően szenátusi tárgyalása, amelynek mellé Donald Trump is felsorakozott.

A kriptovaluták árfolyama az elmúlt években hullámvasútként emelkedett és zuhant, de az Egyesült Államokban a kriptovaluták ismertsége és tulajdonosi aránya rekordszintre nőtt, az amerikai felnőtt társadalom 40 százaléka már birtokol valamilyen kriptovalutát.

Az USA-ban a kriptovaluták már régóta a szövetségi és állami hatóságok figyelmének középpontjában állnak, többek között az SEC, CFTC, FTC, a Pénzügyminisztérium, az IRS és a FinCEN részéről.

Eltérő szabályok és szabályozási irányok

A szövetségi hatóságok döntéseit sok esetben megtámadták az illetékes bíróságok előtt, és a folyamatban lévő perekben megszülető bírósági ítéletek lesznek az irányadók. Az USA 50 tagállamának hozzáállása a kriptovalutákhoz vegyes képet mutat, és az állami és szövetségi válaszok között is eltérés figyelhető meg.

Az amerikai kriptovaluta ipar problémáját a törvényhozás megosztottsága jelenti, a képviselőház mindkét pártja több törvényjavaslatot is benyújtott, míg a szenátus demokrata tagjai szigorúbb szabályokat szorgalmaznak. A republikánus képviselők egy átfogó kriptopolitikai törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely új szabályokat állapítana meg a digitális eszközök kereskedelmére.

Elnökválasztási kérdéssé vált a kripto-szabályozás

A képviselőházi szavazás kimeneteléből kiderül, hogy a képviselőket mennyire vezérlték a kriptovaluta-tulajdonosok érdekei vagy a kriptovaluta-lobbik kampánypénz-ígéretei. A törvényjavaslat a képviselőházban többséget szerezhet, de a demokrata többségű szenátusban valószínűleg el fog bukni, ami a kriptovaluta tulajdonosok nagy száma miatt befolyást gyakorolhat a novemberi elnökválasztás kimenetelére is.

Donald Trump, aki korábban kritikus volt a digitális valutákkal szemben, most a kriptobarát republikánus képviselők oldalára állt, és a Mar-a-Lago-i rendezvényen kijelentette, hogy a kriptohívőknek rá kell szavazniuk, ha el akarják kerülni a Biden által kinevezett felügyeleti szervek szigorát. Mark Cuban, Biden elnök támogatója, figyelmeztette a demokrata képviselőket és szenátorokat, hogy a választási vereség a szövetségi felügyeleti szervek hozzáállásának is köszönhető lesz.

A közvéleménykutatók szerint a kriptovalutákról ismerettel rendelkezők többsége kétségeket táplál azok biztonságát és megbízhatóságát illetően, de a fiatalabb és független szavazók körében magas a támogatottságuk, különösen a fiatalabb férfiak és a nők körében.

Vannak, akik szerint a politikusokat csak a kriptopárti lobbiktól szerezhető támogatások érdeklik, mások szerint a kriptovaluták szabályozásának választási lakmusz-tesztté tétele csupán „üres kampányretorika”. Donald Trump a Mar-a-Lagoban tett megjegyzései alapján nem a kriptovaluták ügyének pártfogója, hanem politikai céljai érdekében használja fel őket.

A különböző vélekedésektől függetlenül azonban a novemberi elnökválasztás kimenetelében az elnökjelöltek és pártjaik kriptovalutákkal kapcsolatos álláspontja is szerepet játszhat.