A Mi Hazánk erősítése a fideszes holdudvarból

A Mi Hazánk Mozgalom új stratégiai tanácsadó testületébe két korábbi fideszes politikus, Tóth Gy. László és Raffay Ernő csatlakozott, akik nyíltan kritizálják a Fidesz jelenlegi irányvonalát.

Tóth Gy. László, aki 1998 és 2002 között volt Orbán Viktor miniszterelnöki főtanácsadója, és Raffay Ernő, aki 1990 és 1993 között töltötte be a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárának pozícióját, a Mi Hazánk stratégiai tanácsadó testületének tagjaivá váltak. A Magyarságkutató Intézetben történt változások után, ahol Raffay azonnali hatállyal felmondott főigazgatói tanácsadói pozíciójából, és Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk EP-listavezetője is elhagyta az intézetet, ahol tudományos munkatársként dolgozott, a Mi Hazánk közleményben hivatalosan is bejelentette, hogy Tóth és Raffay végleg szakítottak a Fidesszel.

A közlemény szerint a Fidesz vezetői manapság inkább a könnyűzenei élet ismert alakjaival, Kis Grófoval és Győzikével barátkoznak, szemben a nemzeti érdekek hosszú távú szolgálatában álló szaktekintélyekkel. Tóth Gy. kritikája szerint a Fidesz már nem képviseli a polgári Magyarország eszméjét, és nem is viselkedik nemzeti pártként. Raffay pedig a Mi Hazánkot tartja az őszinte és tiszta politikai erőnek, és őt a trianoni békediktátum és a szabadkőművesség témaköreinek legavatottabb szakértőjeként is ismerik.

Mindkét politikus korábban állami kitüntetéseket is kapott: Tóth Gy. László 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, Raffay Ernő pedig 2020-ban a tisztikeresztet vehette át. Raffay nyilvános megszólalásai azonban nem mindig találkoztak társadalmi egyetértéssel, például olyan kijelentéseket tett, amelyek a zsidókat és az iszlám migránsokat hasonlították össze.

A Mi Hazánk Mozgalom márciusban hozta létre a stratégiai tanácsadó testületét, amelynek első bemutatott tagja Drábik János volt. A Medián felmérése szerint a párt az európai parlamenti választások előtt az 5 százalékos bejutási küszöb környékén mozog, és a párt öt budapesti polgármesterjelöltje is meglepetésre nem tudta összegyűjteni a szükséges ajánlásokat.