Vámpírokkal a kommunizmus ellen: A CIA titkos hadviselése a Fülöp-szigeteken

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) a Fülöp-szigeteken vámpírokkal riogatva harcolt a kommunizmus ellen, ahol a 'Huk' mozgalom terjesztette a kommunista eszméket és szabadulni akart az amerikai befolyástól.

A Fülöp-szigetek 1946-ig amerikai kolónia volt, majd a függetlenség kikiáltásával a köztársaság megalakult, az amerikaiak azonban részben ottmaradtak, hogy érdekeiket védelmezzék. A CIA egyik feladata a 'Huk' mozgalom semlegesítése volt, amely eredetileg a japán megszállók ellen alakult, de később kommunista eszméket kezdett terjeszteni. A művelet vezetője Edward Lansdale légierő őrnagy volt, aki pszichológiai hadviselést alkalmazott a mozgalom ellen.

Lansdale és az ügynökök a helyi babonákat és hiedelmeket használták fel a lakosság megfélemlítésére. Repülőkről átkokat szórtak a Hukra, azt állítva, hogy a támogatóikra szörnyű halál vár, és szemeket festettek a mozgalom támogatóinak házaira, jelezve, hogy a halál leselkedik rájuk. Ezt egészítette ki a vámpíros mesével, amely szerint az aswang nevű lény a mozgalom tagjait és támogatóit vadássza.

A CIA nem riadt vissza a kegyetlen módszerektől sem: elrabolták és kivégezték a Huk-gerillákat, vámpírharapásokat utánzó sebeket ejtettek a holttesteken, és azokat fejjel lefelé felakasztották a falvak közelében. A brutális látvány hatására a mozgalom támogatása megrendült, a maradék tagok elmenekültek, és a mozgalom végül csak emlék maradt.