Az Elfelejtett magyar konyha: a Telex első szakácskönyve

Megjelent a Telex első szakácskönyve, az "Elfelejtett magyar konyha", amely egy 162 évvel ezelőtti felhívásra reagálva készült el, és most már megvásárolható a Telexshopban.

Jókai Mór 162 évvel ezelőtt a Vasárnapi Újságban felvetette egy olyan receptgyűjtemény összeállításának szükségességét, amely a valódi magyar konyha ételeit tartalmazza. A szerző által „tisztán magyarnak” gondolt fogások listáját közölte, de azokhoz nem csatolt leírást, hanem olvasóit kérte fel a receptek beküldésére. A Telex szakácskönyvének ötlete innen ered, és a könyvben több mint 40 étel receptje került összegyűjtésre, amelyeket a szerző maga főzött meg saját konyhájában.

A kutatás és a főzés során kiderült, hogy azok az ételek, amelyeket Jókai tisztán magyarnak vélt, valójában sokszor más népek konyhájának hatására alakultak ki, és a könyvben szereplő fogások között nem található meg a rántott hús, a gulyás vagy a pörkölt, és a piros paprika is csak ritkán jelenik meg. A könyv elkészítésében Ajpek Orsi a fotókért, a világításért, a food stylingért felelt, és olykor a főzésben is részt vett, míg a szöveg szerkesztését Koroknai Gergely, az olvasószerkesztést Rácz Attila, a tördelést Török Virág végezte, a borítót pedig Somogyi Péter (szarvas) tervezte, és a projekt menedzsmentjét Kolozsvári Timi látta el.

A szakácskönyv nem csupán recepteket tartalmaz, hanem a magyar konyha történetét is bemutatja, és lehetőséget ad arra, hogy az olvasók megismerjék, mi veszett el, mi alakult át, és mi fejlődött az évek során. A könyvben található receptek között szerepel az aranygaluska, a levelen sült, a cibere, a boszorkánypogácsa és a csíramálé is, amelyeket a szerző saját konyhájában készített el, és nem újragondolt, hanem hagyományos módon, a mai kor ízléséhez igazítva.

A "Elfelejtett magyar konyha" szakácskönyv 7250 forintért kapható a Telexshopban, és kedvezményes áron is megvásárolható a Telex többi kiadványával együtt csomagban.

A könyvben szereplő ételek megkóstolására a Madhouse Bistróban nyílik lehetőség, ahol Piszkor Norbert séf öt ételt választott ki a könyvből, és ezeket a saját stílusában, de az eredeti receptek lelkét megőrizve készítette el. A "Jókai Mór menü by Telex" néven futó időszakos menü a Van Másik Zrt. és a Keleti Reál Kft. kereskedelmi együttműködése keretében május 1-től június 15-ig lesz elérhető.