A Nemzeti Színház ügyelője már nem gyanúsított a baleset ügyében

A Nemzeti Színház ügyelőjét már nem gyanúsítják Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia balesetének ügyében, a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség helyt adott a férfi panaszának, és megszűnt a gyanúsítotti jogállása.

A Magyar Nemzet szerint a rendőrség továbbra is folytatja a tavaly novemberben elrendelt nyomozást, amely a Rómeó és Júlia előadása közben történt baleset körülményeit vizsgálja. A színészek négy métert zuhantak a díszlet vastraverzéről, és bár komoly sérüléseket szenvedtek, eddig semmilyen kártérítést nem kaptak a színháztól.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás adatai alapján egyértelmű, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas, azonban a személyre szabott, megalapozott gyanú közlése idő előtti volt. Az ügyészség nyomozati utasításokat adott ki annak érdekében, hogy a foglalkozási szabályok és azok betartásáért felelősök teljeskörűen tisztázásra kerüljenek.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója korábban kijelentette, hogy a színház veszélyes üzem, és a színészeknek meg kell tanulniuk a díszletek használatát. A balesettel kapcsolatban szerinte egyszemélyi felelősség nem állapítható meg, ezért visszavonta a felajánlott lemondását. Szász Júlia az Elle-nek adott interjúban elmondta, hogy már sokkal jobban van, de az utcára még mindig egy mankóval megy, míg otthon már mankó nélkül jár-kel. A lába két helyen is eltört, méghozzá a szárkapocscsontnál és a lábszárcsontnál, amelyeket vassal és két csavarral rakták helyre. Három bordája is eltört, egy megrepedt, és valószínűleg emiatt légmellet kapott, amikor az egyik bordája felsértette a tüdejét. Ez akkor derült ki, amikor visszakerült a kórházba. Horváth Lajos Ottó a kezén sérült meg, rehabilitációja szintén hosszabb időt igényel.

A Magyar Nemzet által megkérdezett biztosítási és kártérítési szakjogász szerint a kártérítés nem függ attól, hogy találnak-e felelőst a balesetben, mivel a baleset bekövetkezett. A színház igazgatója, Vidnyánszky Attila akkor elmondta, hogy a balesettel kapcsolatos ügyek még folyamatban vannak, ez vonatkozik a rendőrségi vizsgálatra és a sérült művészek biztosítására is. Az ügyben belső vizsgálatot indított az intézmény, majd Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a balesetért senkit sem terhelhet egyszemélyi felelősség.