Bankautomaták: A jövő pénzügyi eszközei

A bankfiókok pénztárainak bezárása után az ATM-ek veszik át a helyüket, kibővített szolgáltatásokkal és a felhasználók igényeihez igazodva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint, ha egy bank bezárja fiókjának pénztárát, akkor kötelező legalább két készpénzes automatát (ATM) telepíteni, amelyekkel pénzt lehet felvenni és befizetni is. Az egyik automatát a megszűnt pénztár helyén, a másikat pedig forgalmas helyen kell elhelyezni, például orvosi rendelő, bolt, posta, vasút- vagy buszmegálló közelében.

Az úgynevezett "okos" ATM-ek lehetővé teszik a bankszámla egyenlegének lekérdezését, a bankkártya aktiválását, a PIN-kód módosítását, és még mobilbanki sms-szolgáltatást is igényelhetünk rajtuk. Ezen felül egyes automatáknál lehetőség van közüzemi számlák befizetésére, sőt utasbiztosítást is köthetünk.

A készpénzfelvétel során figyelembe kell venni, hogy más bankok ATM-jeiből is lehet pénzt felvenni, havi kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenesen, ha ezt előzetesen bejelentettük a bankunknak. E felett a díjak a felveendő összeg, a számlacsomag és a kártya típusától függően változhatnak.

A forint készpénzbefizetés több banknál ingyenes, de vannak olyan helyzetek, ahol az adott összeg 1 százalékát meghaladó díjat számíthatnak fel. Az ATM-eknél a befizethető bankjegyek száma általában 50-200 darab között mozog, és akár több százezer vagy millió forintot is befizethetünk.

Az MNB honlapján található Bankfiók és ATM-keresővel tájékozódhatunk a környékünkön elérhető banki automatákról. Az MNB már 2023-tól új ATM-ek telepítésére kötelezi a bankokat, hogy pótolják a megszűnő bankfiókokat és pénztárakat. A bankkártyák számától függően több automatát kell megnyitni az ügyfelek igényei szerint.

Egyes banki automatáknál már nem szükséges a kártya használata, elég a mobiltelefonunkat az ATM felületéhez érinteni, és a PIN-kódunkat megadni a tranzakciók elindításához.

Az OTP Bank ügyfelei számára fontos változás, hogy 2024. május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amely 1 millió forint. Ezt a limitet azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatják. A változtatás célja az internetes és telefonos csalások megelőzése. Az OTP ezzel az intézkedéssel elébe ment az MNB egyik ajánlásának, amely 2024 szeptember 1-től minden magyarországi bank számára előírja az automatikus limitek beállítását az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál. Az újonnan aktivált készpénzt helyettesítő fizetési szolgáltatásoknál még szigorúbb korlátozásokat is be kell vezetniük a bankoknak.

A Bank360.hu összesítése szerint az átutalási limitekben vannak az OTP-nél szigorúbb és lazább bankok is. Az UniCredit Banknál például az alapértelmezett tranzakciós limit forint bankszámlák esetén 200 000 forint, a napi limit pedig 500 000 forint. Az MBH Bank és a K&H nem használ ilyen limiteket, az ügyfelek maguk állíthatják be a korlátokat. Az Erste ügyfelei szabadon módosíthatják a számlájukhoz tartozó állandó átutalási limitet, emellett ideiglenes, legfeljebb 12 óráig élő időzáras korlátokat is beállíthatnak. A CIB Bank szeptember 1-től vezet majd be komplexebb tranzakciós limitkezelést az ügyfelek bankszámláin.