Két magyar hegymászó kalandjai Kis-Tibet nagy csúcsain

Viszonylag könnyű elérni Ladakot, ahol a legnagyobb város, Leh saját repülőterével rendelkezik, és naponta több belföldi járat is érkezik. Ladak, vagyis Kis-Tibet, India északi csücskében található, saját néppel, nyelvvel és a buddhizmus jellemző vallással.

A két magyar hegymászó a Markha-völgyön keresztül indult el a hegyek felé, ahol a völgyben lakók "homestay" szállást kínálnak a vándoroknak, meleg étkezéssel és ebédcsomaggal. A túra során nem kapható hús, az étrend rizsből, lencséből, főtt zöldségekből és tésztafélékből áll, ebédre pedig főtt tojás, krumpli, kenyérféle, csoki és gyümölcslé a jellemző.

Nimalingban, a Mont Blanc tetejével egyenlő magasságban fekvő platóban, a hegymászók és hegyi vezetők a Kang Yatse II. csúcsa felé vették az irányt. A hegymászók a hatodik napon már magányosan kerestek helyet a sátornak, amely a csúcsmászáshoz szolgált kiindulópontként. A hóhatár alatt, 5300 méter környékén találtak megfelelő helyet, ahol egy gleccserpatak is biztosította a folyadék-utánpótlást.

A hegymászók úgy döntöttek, hogy másnap megkísérlik a csúcs meghódítását, magaslati tábor felállítása nélkül. A Dzo Jongo főcsúcsa komoly kihívást jelent, hiszen rögzített kötelek nélkül veszélyes lenne a megmászása. A mászás során jégcsavarok és köztesek alkalmazása, valamint az összekötés vagy szinkronmászás módszerei szükségesek.

A mászók enyhe szélben, kellemes hőmérsékletben és kifogástalan hóviszonyok között érték el a 6280 méteres Dzo Jongo csúcsát. A csúcsról lélegzetelállító panoráma nyílt, és a hegymászók tudták, hogy a leereszkedés még előttük áll. A visszaút 16 órás menet volt.

A Nimalingból való visszatérés után egy rövidebb út vezetett vissza Lehbe a Kongmaru La-hágón keresztül, amely a gyalogtúra koronája. A hágó túloldalán egy vadregényes kanyonban ereszkedtek lefelé, ahol már csak a szállás kényelme és a kapcsolatfelvétel az otthoniakkal volt a cél.

A Markha-völgy túrája engedély nélkül teljesíthető, míg a hegymászás engedélyköteles, amit az IMF-nél kell igényelni. Ladakban az árak jóval alacsonyabbak, mint Magyarországon, de bank- vagy hitelkártyát kevesebb helyen fogadnak el.