Miskolcon várakozás Magyar Péterre áthúzott nadrágszíjas plakátokkal és közösségi média hirdetésekkel

Csütörtökön Miskolc városában lesz jelen Magyar Péter, ahol a gyűlés tervezett helyszínén már felbukkantak azok a jellegzetes áthúzott nadrágszíjas plakátok, amelyek a múlt heti debreceni eseményeket is megelőzték.

A Fidesz által kihelyezett plakátok a Tisza Párt vezetőjének, Magyar Péternek a vasárnapi debreceni tüntetését követően most Miskolcon is megjelentek, jelezve a politikus érkezését a városba. A plakátok hasonló stílusban készültek, mint amilyenekkel a debreceni Kossuth teret is ellepték a múlt hét végén.

Ezek a plakátok egyértelműen a Fidesz politikai kommunikációjának részét képezik, és a Tisza Párt vezetőjének tüntetése előtt kerültek kihelyezésre. Magyar Péter vasárnapi debreceni tüntetéséről korábban már beszámoltunk, az anyák napjára időzített demonstráción a résztvevőkkel is találkoztunk. A debreceni tüntetés során egy másik fajta plakátot is kihelyeztek, amelyen a Fidesz narancssárgájával és betűtípusával azt írták, „Debrecenben tiszteljük az édesanyákat”, ezzel Varga Judit korábbi nyilatkozatára utalva.

A debreceni plakátokon szerepelt egy apró betűs rész is, miszerint a kiadója a debreceni Fidesz, a kiadásért felelős személy pedig Kósa Lajos, a párt városi elnöke. A debreceni tüntetésről készített tudósításunk itt olvasható, videós anyagunk pedig itt nézhető meg.

A Párbeszéd-Zöldek párt is bekapcsolódott a Magyar Péter körüli kommunikációs tevékenységbe, a közösségi médiában hirdetve egy Magyar Péter-idézettel: „Vitézy Dávid a Fidesz hekkje, mindenki tudja, hogy hozzájuk tartozik.” Az idézet a tiszás politikus április 11-ei, Magyar Hangnak adott interjújából származik, és a Párbeszéd látszólag jobban bízik Magyar marketingerejében és kredibilitásában, mint a sajátjában. A Facebook-hirdetés egy április 23-ai bejegyzést népszerűsít, amelyen már közel 6500 lájk van, ami arra utal, hogy a párt jelentős összeget költhetett a bejegyzés népszerűsítésére.

G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt arról, hogy Magyar Péter megjelenése a politikai színtéren milyen hatással lehet a pártpolitikai erőviszonyokra és a közelgő európai parlamenti választásokra. G. Fodor szerint Magyar Péter egy "jókor jött pofon mindenkinek", amely figyelmeztetés a kormányoldal számára a hosszú kormányzás strukturális problémáira. A politológus Magyar Pétert "szemfényvesztésnek", "üres karakternek" nevezte, aki még soha nem kellett szembenéznie valódi politikai kihívásokkal. G. Fodor úgy látja, hogy a Tisza Párt alelnökét csupán a lendület viszi előre, a baloldali választók ugyanis jelenleg reményt látnak benne, amit a régi, leszerepelt pártokban és politikusokban már nem. Végül azonban szerinte hatalmas kiábrándulást fog okozni Magyar Péter feltűnése az ellenzéki oldalon.

G. Fodor Gábor a műsorban beszélt a most megjelenő könyvéről is, amelyben Orbán Viktor és Soros György kapcsolatának alakulását elemzi. A könyv szerint Orbán már a '90-es évek elején összerúgta a port az egykori Fidesz-mecénással, és a konfliktus a nyilvánosságban csak 2015-ben, a migrációs válság idején vált igazán látványossá. G. Fodor úgy látja, hogy a Magyar Péter-jelenség is ennek a két ember közötti párharcnak egy megnyilvánulása lehet, és felveti a kérdést, hogy ki állhat a Tisza Párt alelnöke mögött.