Az első személyzet nélküli boltok nyílhatnak meg Magyarországon a nyáron

A Laurel Kft. által adaptált és továbbfejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy már a közeljövőben, idén nyáron megnyíljanak az első olyan üzletek Magyarországon, amelyek személyzet nélkül is üzemelnek, így a vásárlók akár éjszaka vagy munkaszüneti napokon is betérhetnek vásárolni.

A Menedzsment Fórum információi szerint a Laurel Kft. a külföldön már sikeresen működő távfelügyeleti rendszert adaptálta és fejlesztette tovább a magyar piacra. Ennek köszönhetően a hagyományos boltok átalakítás után képesek lesznek személyzet nélkül is működni, akár non-stop, 24/7-es üzemmódban.

A cég május 15-i XI. Laurel Retail Konferenciáján mutatja be a már több bolthálózatnál előkészítés alatt álló megoldását. Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa szerint az új rendszer nemcsak a vásárlók és a kereskedők számára jelent előrelépést, hanem a társadalmi problémák kezelésében is segíthet.

Bessenyei elmondása szerint a teljesen automata üzemmódú boltok bevezetése mellett a hazai piacon jelenleg nagyobb igény mutatkozik a hibrid modellre. Ez azt jelenti, hogy a boltok a legforgalmasabb órákban a megszokott módon működnek, míg a nyitvatartási időn kívül, például éjszaka és szünnapokon, teljesen automata üzemmódban, távfelügyelet mellett fogadják a vevőket.

A magyarországi bevezetésre kerülő rendszer a nemzetközi példák hazai viszonyokra szabott változata, több egyedi Laurel-fejlesztéssel. Bessenyei István kiemelte, hogy a rendszer Csehországban már sikeresen működik, és ez alapján várható, hogy Magyarországon is népszerű lesz. A vásárlók könnyen használhatják majd a rendszert, és a kereskedők is jelentős többletbevételre tehetnek szert a működési költségeik optimalizálásával.

A Laurel tulajdonosa szerint a távfelügyeleti rendszer lehetővé teszi, hogy olyan helyszíneken is gazdaságosan működjön egy bolt, ahol a hagyományos modellben ez nem lenne lehetséges. Ezáltal a kisebb, vidéki településeken élők is könnyebben hozzáférhetnek az alapvető élelmiszerekhez és más termékekhez.

Az önkiszolgáló kasszák bevezetésével egyébként már 2006 óta kísérletezik a Laurel Kft., és Szlovákiában, valamint Csehországban már lassan két éve működtetik ezt a modellt. Az innovatív megoldások terén nem csak a Laurel Kft. élen jár, hanem olyan multinacionális vállalatok is, mint az Aldi, amely Greenwich-ben nyitott hasonló modellel működő üzletet.