Gyűjtés indult Tompos Kátya kezelésére

Tompos Kátya, a Jászai Mari-díjas 41 éves népszerű színésznő és énekesnő, aki két éve nem látható a színpadon, ritka vállfajú daganatos betegségben szenved, melyet Magyarországon nem tudnak kezelni. A kezelés költségei miatt most jótékonysági gálát szerveznek és adománygyűjtést indítanak.

A Fábián Juli Emlékalapítvány bejegyzése szerint Tompos Kátya már két éve hiányzik a színházakból és a koncerttermekből, valamint eltűnt a média látómezejéből is. A színésznő egy olyan ritka daganatos betegségben szenved, amelyhez a legmegfelelőbb kezelés külföldön érhető el, azonban ezek a kezelési fázisok nem részesülnek állami támogatásban.

A kezelések költségei már kimerítették Tompos Kátya anyagi lehetőségeit, beleértve a barátai által korábban összegyűjtött összeget is. A színésznő kérésére eddig nem került sor a nyilvánosság tájékoztatására, de most eljött az idő, hogy segítséget kérjenek a nagyközönségtől.

A támogatás érdekében Szeretünk Kátya címmel jótékonysági gálát szerveznek 2024. május 25-én a Szegedi Nemzeti Színházban. A gálán olyan művészek lépnek fel, mint Udvaros Dorottya, Für Anikó, Hrutka Róbert, Dolhai Attila és Falusi Mariann, a bevétel pedig teljes egészében Tompos Kátya gyógykezelési alapjába kerül.

Azok számára, akik nem tudnak részt venni a gálán, de szeretnék támogatni a színésznőt, a Fábián Juli Emlékalapítvány számlájára történő utalással van lehetőségük adományozni. A kedvezményezett neve: Fábián Juli Emlékalapítvány, a kedvezményezett számlaszáma: 16200151-18543755-00000000, a megjegyzés vagy közlemény rovatba pedig Tompos Kátya nevét kell beírni. A gyűjtés határideje a koncert napja, május 25. A szervezők köszönetet mondanak mindazoknak, akik segíteni kívánnak.

A hír természetesen nemcsak a családját és szeretteit, hanem a barátait, pályatársait is sokkolta. Egyre több színművész, tévés, műsorvezető kezdte el felhívni a figyelmet arra, hogy aki teheti, támogassa Kátya felépülését. Ábel Anita, aki sajnos nem tud részt venni a gálán, elmondta, hogy ő is utal az alapítványnak, és nagyon drukkol Kátyának, akit a korosztálya egyik legtehetségesebb művészének tart. Csonka András szintén kifejezte aggodalmát és támogatását, mondván, hogy mindenki a saját lehetőségeihez képest segíthet, és vágyik arra, hogy együtt szerepelhessen Tompos Kátyával.

A közösségi oldalakon is özönlöttek a jókívánságok, többek között Veres Mónika (Nika) és Wolf Kati is megható sorokkal üzentek a színésznőnek, kifejezve támogatásukat és bízva gyógyulásában. A gyűjtést megosztotta követőivel többek között Peller Mariann, Ullmann Mónika, Kiss Ramóna, Csemer Boglárka (Boggie), Nagy Sándor, Balázs Andrea és Jordán Adél is.

A színésznő közösségi oldalán arra is kitértek, hogy amikor köszönetet mondanak, nem hagyhatják ki Tompos Kátya kezelő orvosait, és az egészségügyi dolgozókat. Emellett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) is hálásak azért, hogy finanszírozták a kezeléseket, valamint a gyógyszerekkel összefüggő költségeket. Mint írták, a gyógykezelések alatt a színésznő közfinanszírozott járó és fekvőbeteg ellátásban, egyedi méltányossági gyógyszertámogatásban, és tervezett külföldi gyógykezelésben is részesült. Nem utolsó sorban köszönetet mondtak a Centrál Színház csapatának, és a Tompos Kátya mellett álló barátoknak és kollégáknak is.