Összetűzés a Gellért-hegyen: Tibeti és kínai aktivisták közötti dulakodás

Csütörtök délután a Tibetet Segítő Társaság tagjai és kínai aktivisták között összetűzés alakult ki az Erzsébet híd budai hídfőjénél.

A tibeti szervezet tagjai a Gellért-hegyi reggeli akciójukat követően egy tibeti zászlót feszítettek ki a hídra, amit rövid időn belül kínai zászlókkal próbáltak elfedni a kínai aktivisták. A helyzet fokozódott, amikor a rendőrség is megérkezett, és sorfallal igyekezett megakadályozni a fizikai konfrontációt.

A híd területén jelenleg a kínai zászlók dominálnak, de egy tibeti zászló és egy molinó is látható, melyen ez áll: „Hszi Csin-ping diktátor, az időd lejárt. Szabad Tibetet”.

A tibeti aktivisták közül egyikük, a New Yorkban élő Chemi Lhamo, megafonon keresztül szólította fel Hszi Csin-pinget, hogy menjen haza, és követelte Kína távozását. A helyszínen tartózkodó tudósító beszámolója szerint ismét dulakodás tört ki, amikor egy tibeti támogató kitépte a tibeti zászlót elfedő kínai zászlót egy kínai aktivista kezéből, mire a kínaiak válaszul letépték a Tibetet Segítő Társaság molinóját.

A vörös sapkát viselő kínai aktivisták mozgalmi dalokat énekeltek, és hangszóróból is zenét játszottak le, hogy megzavarják a Tibet-párti aktivisták beszédeit. Délután három óra körül több kínai tüntetőt már nem engedtek fel a rendőrök, majd mindkét csoportot leszorították a hídról.

Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása során a nyilvánosság csak korlátozottan követheti programjait, azonban az útlezárások miatt sokan érzékelhetik jelenlétét. A Tibetet Segítő Társaság tiltakozik a látogatás ellen, és szerda este egy tibeti zászlót helyeztek el a Gellért-hegyi kereszt lábánál, amit nem sokkal később kínai zászlóval takartak el.

A Várban már az elnök érkezése előtt is vörös sapkás szimpatizánsok gyűltek össze, hogy molinókkal és zászlókkal fogadják Hszi Csin-pinget. A kínai elnök rajongói figyelnek arra, hogy senki se feszíthessen ki ujgur vagy tibeti zászlót az elnök útvonalán, és még az EU-s zászlókat kihelyező momentumos Tompos Mártont is összetűzésbe keveredett velük.

A kínai elnök szuperhatalmi politikájával szembeni ellenérzések nem csak Magyarországon, hanem világszerte is megfigyelhetők, különösen a Kínában élő kisebbségek, mint a tibetiek körében. Magyarországon a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központja többnapos demonstrációt szervez a Városháza téren Hszi Csin-ping látogatása alatt.

Hszi Csin-ping szerdán éjjel, Franciaország és Szerbia meglátogatása után érkezett Magyarországra, és pénteken utazik majd haza. Látogatásának jelentőségéről Fülke című podcastunkban tudhat meg többet.

A kínai elnököt váró tömegben sokan a United Front szervezésében vettek részt, amely a Kínai Kommunista Párt érdekeit támogatja külföldön. A kínai nagykövetség állítólagos önkéntesei ellenőrizték, hogy milyen zászlókat helyeznek ki az Erzsébet hídra, és a Momentum politikusát, Tompos Mártont is megállították, amikor EU-s zászlókat akart kitenni. A rendőrség a kínai nagykövetség által "átvilágított" személyeket engedte a kordonok mögé, míg másokat, köztük a Momentum képviselőit, még igazolvánnyal sem. A kínai elnök látogatásának biztonságát szigorú intézkedésekkel biztosították, és a Tibet felszabadítását követelők tüntetését csak a Vár területén kívülre engedélyezték.