Orbán Viktor és európai szövetségesei a Vox párt mellett kampányolnak

Orbán Viktor, Giorgia Meloni és Marine Le Pen összefogtak, hogy támogassák a spanyol szélsőjobboldali Vox pártot az Európai Parlamenti választásokon.

A magyar miniszterelnök videóüzenetben szólította meg a spanyol politikai rendezvény, a VIVA2024 résztvevőit, amelyet a Vox szervezett. Orbán Viktor a videóban arról beszélt, hogy Európa nagy csatája előtt állnak, mivel Brüsszel tömeges illegális migrációt enged be, genderpropagandával manipulálja a gyerekeket és figyelmen kívül hagyja a vidéket. Hangsúlyozta, hogy a hazafiaknak "el kell foglalniuk Brüsszelt", és csak magukra számíthatnak Európa határainak védelmében, a családok biztonságában, a gyermekvállalás támogatásában és a spanyol vidék jövőjének biztosításában. Orbán szerint a Vox és annak elnöke, Santiago Abascal azok a patrióta harcosok, akikre szükség van Európa-szerte.

A magyar kormányfő már korábban, március 15-i beszédében is említette Brüsszel elfoglalásának szükségességét, és most Donald Trump volt amerikai elnök "Make America Great Again" kampányszlogenjére utalva azt üzente, hogy a Vox politikusai "elhivatott harcosok", akik segíthetnek "újra naggyá tenni Európát" .

Giorgia Meloni, az olasz miniszterelnök szintén videóüzenetben fejtette ki álláspontját, amelyben az Euractiv szerint kiemelte, hogy sorsdöntő választás előtt állnak, ezért mozgósítani és utcára vonulni kell. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője pedig a Voxot méltatta, mint a spanyol hazafias mozgalom megtestesítőjét, amelyre számít Európa újjáélesztésében. Le Pen szerint ők Európa védelmezői, szemben az Európai Bizottsággal és annak elnökével, Ursula von der Leyennel, akiket Európa elpusztítóiként jellemez. A Vox spanyol szélsőjobboldali párt EP-választási gyűlésén felszólalt még Javier Milei argentin elnök is, aki szintén támogatását fejezte ki a párt mellett.