„A halottak csodálatos feltámadása Gázában”

Az ENSZ hivatalos közléseiben váratlanul csaknem a felére csökkent a Gázában elhunyt nők és gyerekek száma, ami kritikusok szerint az izraeli vezetés és a nemzetközi szervezet elfogultságát mutatja.

Az ENSZ a korábban publikált adataihoz képest váratlanul jóval alacsonyabb számokat kezdett közölni a Gázában elhunyt nőkről és gyerekekről. A szervezet május 8-i adatai szerint 4959 nő és 7797 gyermek halt meg eddig a gázai háborúban, míg két nappal korábban még legalább 9500 nő és 14500 gyerek szerepelt a jelentésükben.

Izrael külügyminisztere, Jiszrael Katz az új, alacsonyabb számokat a "halottak csodálatos feltámadása Gázában" megjegyzéssel kommentálta, noha az áldozatok összlétszáma változatlan, 35 ezer fő körüli maradt.

A változás hátterében az áll, hogy a nemzetközi szervezet egy jóval konzervatívabb forrásra állt át – vagy vissza – a számításainál. Az ENSZ egyik munkatársa a New York Timesnak azt mondta, 24 840 elhunyt azonosítása teljeskörű, körülbelül 10 ezer halottról azonban további azonosítási adatokat várnak, így ők már nem szerepelnek az új férfi-nő-gyerek bontásban.

Az ENSZ gázai egységei nem tudják önállóan ellenőrizni ezeket a számokat, tekintettel a jelenlegi helyzetre és a halálos áldozatok nagy számára – magyarázta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője. A közölt adataik csak és kizárólag a Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztériumtól származnak.

Az áldozatokról szóló adatokat már eddig is érték hitelességi kritikák, leginkább az izraeli vezetés részéről, annak ellenére, hogy a nemzetközi szervezetek munkatársai és szakértői általában megbízhatónak tartják azokat.

Egyiptom bejelentette, kész csatlakozni Dél-Afrikához abban a perben, amelyet Izrael ellen indítottak a hágai nemzetközi bíróságon népirtás vádjával.

A New York Times arról is ír, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete az újabb, konzervatívabb adatait már közvetlenül a gázai egészségügyi minisztériumtól szerzi, míg ezt megelőzően a gázai kormányzat sajtóirodájának közléseire támaszkodott.

Az egészségügyi tárca a terület halottasházaiból és kórházaiból szerzi az információit, és a gyermek és női áldozatok számába csak azokat számolja bele, akiknek a személyazonosságát teljes mértékben ellenőrizni tudta. Jelenleg 24 840 halott tartozik ebbe a kategóriába.

A minisztérium 35 ezer főről szóló adatában nem szerepelnek azok – az Al-Jazeera szerint körülbelül 10 ezer személy –, akiket eltűntként jelentettek be, többségük a 370 ezer megrongálódott vagy földdel egyenlővé tett épület romjai alatt rekedtek. Csak azokat számítják halottnak, akiknek megtalálták a holttestét, rendelkeznek az adataikkal, és az egyik hozzátartozójuk azonosította őket.

Azaz a mintegy 2,2 milliós Gázában a háború kezdete óta eltelt hét hónapban összességében 45 ezer főt nyilvánítottak eltűntnek vagy halottnak, közülük 35 ezer fő hunyt el, és az áldozatok közül eddig hivatalosan 25 ezer személyt azonosítottak – ebből 4959 a nő és 7797 a gyermek.

Katz szerint az ENSZ elfogultságát mutatja, hogy eddig „egy terrorszervezet hamis adataira támaszkodott.”

Nadav Sosani, az izraeli hadsereg szóvivője azt emelte ki, hogy a palesztin áldozatok száma mindenképpen félrevezető, mert nem tesznek különbséget a civil és a harcos áldozatok között.

Abraham Wyner statisztikus, a Pennsylvania Egyetem adattudósa szerint nem szabadna addig számokat közölni, „míg a háború véget nem ér”.

Elliott Abrams, amerikai konzervatív politikus szerint ezek a számok a Hamász propagandájának a részét képezik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Call Me Back podcastben arról beszélt, hogy az izraeli hadsereg képes volt megtartani a megölt civilek és harcosok arányát, körülbelül egy az egy arányban.

Az izraeli erők mintegy 14 ezer Hamász-harcossal és 16 ezer civillel végeztek, vagyis összesen mintegy 30 ezer emberrel – mondta a kormányfő.

A 2014-es gázai konfliktusban 2251 palesztin halt meg, közülük 1462 volt civil, az ENSZ akkori számításai szerint nagyjából 790 harcost gyilkoltak meg. A civilek között 551 gyerek és 299 nő volt.

Andreas Krieg, a londoni King’s College biztonságtudományi oktatója szerint Izrael nagyon tág megközelítést alkalmaz a Hamász-tagság kérdésében.