Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtótájékoztatója Budapesten

Húsz év után ismét Magyarországon tartózkodik kínai államfő, Hszi Csin-ping, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót Budapesten. A látogatás során számos gazdasági és diplomáciai kérdés került terítékre, beleértve a két ország közötti nukleáris együttműködést is.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este érkezett meg Budapestre, és május 10-ig, péntekig tartózkodik Magyarországon. A látogatás a két ország hivatalos kapcsolatfelvételének 75. évfordulójára időzített, ami kiemelten fontos diplomáciai esemény, hiszen Hszi Csin-ping húsz éve nem járt Magyarországon államfőként. A kínai delegáció magas rangú tagokból áll, többek között Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ventao kereskedelmi miniszter, Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is részt vesznek benne.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok az elmúlt 20 évben jelentősen megerősödtek, és a kereskedelmi forgalom értéke négyszeresére nőtt. A magyar-kínai barátság mindig szoros volt, és soha nem kerültek szembe egymással a két ország. A miniszterelnök szerint Magyarország szerepet játszhat a kínai gazdaságban, és a jelenlegi 6400 milliárd forint értékű kínai beruházások tízezreknek adnak munkát.

A gazdasági együttműködés terén Kína az utóbbi években vált Magyarország egyik legfontosabb partnerévé. A koronavírus-járvány után különösen megnőttek a kínai beruházások, amelyek közül a legnagyobb a debreceni CATL akkumulátorgyár és a szegedi BYD autógyár. Szijjártó Péter külügyminiszter a látogatás előtt említette, hogy 16 új bejelentést fognak tenni, és két témában még tárgyalnak.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy új fejezet nyílik a két ország kapcsolatában, hiszen eddig nem volt együttműködés a nukleáris iparban, de ez a jövőben megváltozik. A tárgyalások során szóba került az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, valamint az ukrajnai háború és a kínai béketerv is.

A kínai elnök a kormányközeli Magyar Nemzetben megjelent publikációjában a kínai-magyar barátságot a jó tokaji borhoz hasonlította: illatos, édes, tartalmas és tartós. Orbán Viktor szerint a látogatás különösen fontos a háború miatt is, mivel Magyarország az egyetlen ország Európában, amely a békét támogatja, és nagy szükség volt a kínai elnök látogatására, amikor a szomszédban háború van.

Hszi Csin-ping megköszönte a meghívást, majd arról beszélt, hogy fontos kétoldalú együttműködési dokumentumokat írtak alá egymással. Ennek kapcsán kijelentette, hogy kölcsönösen támogatni fogják egymás gazdasági fejlődését, valamint felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal építését. Emellett a nyelvtanítás, a sport és a média területén is fokozzák az együttműködéseket.

A kínai államfő hivatalos programja csütörtökön a Budai Várban, az Oroszlános kútnál kezdődött, majd innen a Sándor-palotába ment, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott. A találkozón Hszi Csin-ping kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint „bajban ismerszik meg az igaz barát”. A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe, amit Sulyok Tamás elfogadott.