A Platon Karataev új nagylemeze és az első dalpremier

A Platon Karataev zenekar bejelentette negyedik nagylemezét, a Napkötözőt, melynek első dalát és különleges 360°-os videóját már most megtekinthetik a rajongók. A lemez ősszel jelenik meg, de addig is folyamatosan érkeznek majd az újabb dalok klipjei. A zenekar május 16-án a Budapest Parkban lép fel, ahol Дeva és Villő is csatlakozik hozzájuk.

Idén ősszel kerül a közönség elé a Platon Karataev zenekar negyedik nagylemeze, a Napkötöző. Az album címadó dalához egy 360°-os videó is készült, melynek premierje a hvg.hu-n volt látható. A zenekar a következő időszakban további klipes dalokkal jelentkezik majd, és május 16-án a Budapest Parkban ad koncertet, Дeva és Villő társaságában.

A zenekar gitáros-énekes szövegírója, Balla Gergely elmondta, hogy a negyedik lemez korpusza már lezárult, amikor megálmodta a címadó dal szövegét és dallamát. Az Intihuatana, ami a kecsua nyelven Napkötözőt jelent, az inkák egy rituális kövét nevezték így, amellyel a napfordulókat mérték. Az előző lemez, a Partért kiáltó a víz köré épült, míg az új lemez a Nap szimbólumára fókuszál. A lemez hangzása keményebb lett, a szövegek pedig a misztika felé fordultak.

A címadó dalhoz készült 360 fokos videóklipet Székely Ákos álmodta meg, amely egy nagyobb projekt része, melyet a Magyar Zene Háza hangdómjában mutattak be áprilisban. A projekt négy dalhoz készült egybefüggő vetítés, amelyet a különleges kupolatérre szabtak. Székely Ákos szerint az animációk külön-külön is értelmezhetőek, így kerülhettek YouTube-ra is. A rendező szerint a videó nem klasszikus értelemben vett narratív, hanem asszociatív képeket sorakoztat fel, ami összhangban van a Platon Karataev zenealkotási hozzáállásával.

Czakó-Kuraly Sebestyén, a zenekar másik gitáros-énekese szerint a Napkötöző koncepciója nem megszokott a számukra, így izgalmas volt a hangszerelési munka. A dal első felében egy főének és kórus hallható, amelyet szintetizátor rétegek és egyéb hangszerek követnek, hogy aztán a második felében egy kitöréshez érjenek. Hálásak Tompa Ábelnek és a kórus énekeseknek, hogy hozzájárultak a lemez nyitódalának megvalósulásához.

A Platon Karataev, melyet Lev Tolsztoj regénykarakteréről neveztek el, 2016-ban alakult Budapesten. Első lemezük, a For Her 2017-ben jelent meg, majd az Atoms követte 2020-ban, amivel a zenekar egy grandiózusabb hangzás felé lépett. A 2022 januárjában megjelent Partért kiáltó című lemezen magyar szövegekre váltottak, és Fonogram-díjjal is elismerték őket. A zenekar idén áprilisban a Müpa hangversenytermében telt ház előtt mutatta be a következő, Napkötöző című lemezét. A Budapest Parkban tartott koncertjükön pedig Nagy Bogi is fellépett, aki nemrég ünnepelte 22. születésnapját, és a közösségi médiában megosztott fotói alapján hatalmas bulit csinált a parkban.