A pillangóbetegségben szenvedő férfi, aki legyőzte az orvosok jóslatát

Az orvosok szerint Dean Cliffordnak jobb lett volna, ha fiatalon meghal, hogy elkerülje a szenvedést, de ő nemcsak túlélte a gyermekkort, hanem motivációs előadóként is sikeres.

Dean Clifford, egy ausztrál férfi, aki születése óta küzd a pillangóbetegséggel, az orvosok szerint nem érte volna meg az ötéves kort, és jobb lett volna számára, ha korán meghal, hogy kevesebb fájdalmat kelljen elviselnie. A pillangóbetegség, vagyis az epidermolysis bullosa egy igen ritka genetikai rendellenesség, amely rendkívül sérülékennyé teszi a bőrt, és a legkisebb nyomásra is sérüléseket, felhólyagosodást okozhat. A betegség szövődményei között életveszélyes fertőzések, végtagelváltozások és bőrrák is szerepelhetnek, és jelenleg nincs ismert gyógymódja.

Clifford, aki a queenslandi Kingaroy városából származik, tízéves korában kapta azt az orvosi véleményt, hogy soha többé nem fog tudni járni, de ő képes volt felállni a kerekesszékből, és még az olimpiai fáklyát is vitte 2000-ben. Bár akkor még tolókocsit használt, hat hónap alatt megtanult újra járni, és az egész város támogatását élvezve élete egyik legvarázslatosabb napját élte át.

A 43 éves férfi gyermekkorát kerekesszékben töltötte, és sokáig szondán keresztül táplálták, de ma már képes az elméjével kontrollálni a fájdalmat, és olyan kihívások elé állítja magát, mint az edzés és a fekvenyomás, ahol súlyának több mint kétszeresét, 150 kilót is képes megmozgatni. Clifford azt mondja, megszokta, hogy az emberek bámulják, és büszkeséggel tölti el, hogy nincs hozzá hasonló ember. Motivációs előadásokat tart, ahol a pillangóbetegségről mesél, és kiáll a fogyatékossággal élők mellett.