Új nyalóka a szájrák korai felismeréséért

Egy új nyalóka, amely képes a nyálból a tumorral kapcsolatos fehérjéket felszívni, forradalmasíthatja a szájrák diagnosztizálását, csökkentve ezzel a felismeréshez szükséges időt. A Birminghami Egyetem tudósai által kifejlesztett édesség gyümölcsös ízű, és potenciálisan felgyorsíthatja a szájüregi rákok diagnózisát.

A nyalóka használata egyszerű: az embereknek csak néhány percig kell szopogatniuk, hogy a rákos sejtek által szabadított fehérjék megkössenek a speciális gélbevonatban. Ezt követően a gélt ultraibolya fénnyel besugározzák, ami lehetővé teszi a fehérjék azonosítását, és így az orvosok percek alatt megállapíthatják a daganat jelenlétét. A kutatók reményei szerint a nyalóka használható lesz a leginkább veszélyeztetett csoportok, például a dohányosok vagy nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók szűrésére is. Nagy-Britanniában évente körülbelül 9000 szájüregi rákos esetet diagnosztizálnak, melyek a nyelvet, az ínyt, a mandulákat, az ajkakat, a szájpadlást és a szájpadlás egyéb részeit érinthetik.

Magyarországon a helyzet különösen aggasztó, hiszen itt többen halnak meg szájüregi daganatban, mint közúti balesetben. A statisztikák szerint az ország Európában az első, világszerte pedig a harmadik helyen áll a szájüregi daganatok előfordulását tekintve. Évente mintegy 1500 ember hal meg a betegség következtében Magyarországon, ahol a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett a HPV is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben 46%-kal nőtt a szájrákos halálesetek száma, részben azért, mert sok beteg nem fér hozzá a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat fogászati rutinellenőrzéseihez. A magas halálozási számokat az okozza, hogy az esetek több mint felét csak akkor fedezik fel, amikor a daganat már átterjedt a nyak és a fej más részeire, mivel ritkán jelentkeznek nyilvánvaló tünetek. A késői stádiumban diagnosztizált esetek mindössze 50%-a éli túl az öt évet; ez az arány 90%, ha a daganatot korábban fedezik fel.

A birminghami kutatók által kifejlesztett nyalóka egyszerűbbé és gyorsabbá teheti a diagnózist. A nyalóka egy vízből és egy polimerből álló lágy gélből készült, amely a nyálban lévő fehérjéket, köztük a rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozhatóakat, magába zárja. Az egyik fő célzott fehérje az interleukin-6, amelyet az immunrendszer termel, de a rákos sejtek is túlzott mennyiségben állítanak elő. A nyalókateszt azonnali eredményt adhat, és a páciens ezután további szakorvosi vizsgálatokra vagy biopsziára utalható.

A jelenlegi tervek szerint a kutatók a következő három évben tökéletesítik a nyalókatesztet, amelyet a háziorvosok és fogorvosok is rutinszerűen használhatnak majd. Emellett a szakértők kiemelik a rezveratrol vegyület jelentőségét is, amelyet a vörös gyümölcsökben található, és amely mintegy 15%-kal csökkentheti a szájrák kockázatát. Öt különálló tanulmány adatait összesítve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vörösborban is megtalálható vegyület erőteljes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.